Výstrahy pred povodňami trvajú, koncom týždňa bude horúco

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pocasie obloha jasno pole krava
Foto: archívne, SITA/AP

BRATISLAVA 19. mája (WEBNOVINY) – Počasie by sa v priebehu týždňa malo vylepšovať. Na svojej stránke o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Nad západnou Európou sa prehlbuje tlaková níž, a po jej prednej strane začne v pondelok prúdiť od juhu do našej oblasti teplejší a suchší vzduch.

V pondelok bude polooblačno až oblačno, ráno sa ojedinele objaví hmla. Ojedinele možno čakať i prehánky.

Najvyššia denná teplota vystúpi na 17 až 23 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 metrov sa bude pohybovať okolo 9 stupňov. Zafúka juhovýchodný až južný vietor rýchlosťou 5 až 25 kilometrov za hodinu

Pocko
Foto: shmu.sk

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v pondelok ešte vydal varovanie 1. stupňa pred povodňami. Varovanie sa týka okresov Košice a Košice – okolie. Povodňová aktivita trvá aj na Hornáde Hnilci a Toryse, kde je miestami vyhlásený 2. stupeň. Prvý stupeň je aj na Dunajci a Váhu. Hladiny by však už nemali stúpať.

Tento stav by mal podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu trvať približne do 15:00.

V priebehu uplynulého víkendu vyhlásili v Košiciach tretí stupeň povodňovej aktivity po tom, čo sa zvýšili hladiny menších vodných tokov ale aj rieky Hornád. Lokálne povodne ohrozovali najmä mestské časti Ťahanovce, Krásna, Poľov a Šaca. V priebehu nedele však hladiny vodných tokov začali postupne klesať

Pocko
Foto: shmu.sk
Pocko
Foto: shmu.sk

Nad našou oblasťou sa bude nachádzať nevýrazné tlakové pole.

V utorok má byť prevažne polojasno. Pri prechodne zväčšenej oblačnosti sa ojedinele vyskytnú prehánky a búrky.

Denná teplota dosiahne 19 až 25 stupňov. Viať bude slabý premenlivý, na juhozápade juhovýchodný vietor 5 až 20 kilometrov za hodinu.

Pocko
Foto: shmu.sk

V stredu má byť prevažne polojasno. Pri prechodne zväčšenej oblačnosti možno ojedinele čakať prehánky a búrky.Teplomer počas dňa ukáže 20 až 26 stupňov. Zaveje slabý premenlivý, na juhozápade juhovýchodný vietor 5 až 20 kilometrov za hodinu.

Pocko
Foto: shmu.sk

Vo štvrtok bude prevažne polojasno, len pri prechodne zväčšenej oblačnosti ojednele hrozia prehánky a búrky. Denná teplota vystúpi na 22 až 28 stupňov.

Pocko
Foto: shmu.sk

V nevýraznom poli tlaku k nám bude od juhu prúdiť veľmi teplý vzduch.

V piatok hlásia jasno až polojasno, pri prechodne zväčšenej oblačnosti ojedinele prehánky alebo búrky.

Denná teplota dosiahne 23 až 29 stupňov.

V sobotu možno čakať polooblačno až oblačno a ojedinele prehánky alebo búrky. Bude veľmi teplo, počas dňa až 23 až 29 stupňov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia