Reakcie na Harabina: Slovensko potrebuje deharabinizáciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V Sobranciach volia šéfa súdnej rady, Harabin dostal petíciu
V blízkosti slovenskej východnej hranice s Ukrajinou, v kultúrnom dome v Sobranciach, sa v pondelok zišiel najvyšší orgán súdnictva – Súdna rada SR. Jej členovia volia nového šéfa Najvyššieho súdu SR. Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 19. mája (WEBNOVINY) – Nezvolenie žiadneho z trojice kandidátov na predsedu Najvyššieho súdu SR, teda ani jeho terajšieho šéfa Štefana Harabina, považuje bývalá premiérka a vysokoškolská profesorka Iveta Radičová „za výsledok možného“.

„Je to krôčik vpred,“ povedala v reakcii na výsledok volieb v súdnej rade. Radičová poznamenal, že v prípade Harabina má vzácnu zhodu s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). „Tiež by som ho neodporúčala na tento post. Posun a rozdiel je v tom, že som sa aktívne podpísala pod petíciu, aby pán Harabin nebol predsedom najvyššieho súdu,“ dodala Radičová.

Spôsob vedenia najvyššieho súdu i mnohé rozhodnutia nie sú podľa nej dobrou vizitkou. „Napokon verejná mienka a občania potvrdzujú takýto postoj aj k tomuto postu predsedu najvyššieho súdu,“ dodala Radičová.

Obrazom: V Sobranciach volili šéfa súdnej rady, Harabin neuspel

Hlavným dôvodom bol podľa Lipšica verejný tlak

Hlasovanie Súdnej rady SR v pondelok o novom predsedovi najvyššieho súdu je podľa predsedu NOVA Daniela Lipšica v prvom rade víťazstvo ľudí, nie politikov. Ako povedal v utorok novinárom, hlavným dôvodom voľby súdnej rady bol verejný tlak.

V Sobranciach volia šéfa súdnej rady, Harabin dostal petíciu
Foto: SITA/Ivan Fleischer

„Rozhodli ľudia, v demokracii sa verejná mienka nedá obísť,“ povedal Lipšic. Upozornil však, že dvaja nominanti vlády v súdnej rade hlasovali za Štefana Harabina. „Takže téza, že Robert Fico sa od Harabina dištancuje a nechce ho za predsedu NS neplatí, keďže nominanti jeho vlády hlasovali väčšinou za Harabina a nie za kandidátku, ktorú navrhol minister spravodlivosti. Verejný tlak bol potrebný,“ konštatoval.

Originálne podpisy pod petíciu Nechceme sa za súdnictvo červenať! s viac ako 11 500 podpismi zanesú jej organizátori do Prezidentského paláca. Ich kópie odovzdali v pondelok predsedovi súdnej rady Harabinovi. Predseda petičného výboru Gábor Grendel to zdôvodnil tým, že súčasťou petície bola aj výzva prezidentovi SR, aby v prípade zvolenia kandidáta nevymenoval nového predsedu Najvyššieho súdu SR, pretože podľa petičiarov to už patrí novému prezidentovi.

Situácia v súdnictve odstavením Harabina však nie je podľa Lipšica vyriešená. „Ryba smrdí od hlavy. Harabin nebude predsedom NS, ale otázka bude, akí budú noví kandidáti, kedy bude nová voľba, ktorá môže byť najskôr o 45 dní,“ povedal s tým, že nová voľba už bude aj vecou nového prezidenta SR, ktorý môže využiť svoju kompetenciu a vymeniť troch členov súdnej rady. „Stále však bude kľúčové, aby to bola dôveryhodná osoba, s čistým štítom. Čestný a spravodlivý sudca NS,“ vyhlásil Lipšic.

Obrazom: Aktivisti prišli pred úrad vlády, nechcú zvolenie Harabina

Nezvolenie odstránilo symbol nespravodlivosti

Predseda NOVA upozornil, že v parlamente je návrh novely ústavy z dielne jeho strany, aby sa zmenilo zloženie Súdnej rady SR tak, aby väčšinu v nej mali právne autority volené ľuďmi počas prezidentských volieb. Súdna rada by mala podľa návrhu deväť členov.

Päť by bolo volených v priamych voľbách, dvaja by boli volení sudcami, jeden prezidentom a jeden parlamentom. Vláda by stratila možnosť ovplyvňovať zloženie Súdnej rady. „Táto zmena by bol systémový krok k zmene v justícii. Včera to nebol systémový krok. Išlo o odstránenie najvypuklejšieho symbolu nespravodlivosti, krivenia práva, manipulácie, korupcie v súdnictve, ale problémy sú v súdnictve hlbšie a komplikovanejšie,“ dodal Lipšic.

Šéfa Najvyššieho súdu SR volila Súdna rada SR v pondelok v Sobranciach. Ani jeden z trojice kandidátov Štefan Harabin, Jana Bajánková a Zuzana Ďurišová nezískal dostatočný počet hlasov. Nové voľby sa budú konať do 120 dní, Harabin, Bajánková ani Ďurišová v nich kandidovať nemôžu.

Zajac: Súdnictvo potrebuje deharabinizáciu

Nezvolenie predsedu Najvyššieho súdu podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Zajaca ukazuje, že súdnictvo na Slovensku potrebuje deharabinizáciu. Ako povedal Zajac v utorok pre agentúru SITA, pondelkové nezvolenie predsedu Najvyššieho súdu má dve pozitíva. „Prvým je, že existuje nová šanca na navrhnutie nových kandidátov. Súdna rada bude mať v novej voľbe šancu zvoliť takého predsedu, ktorý by bol vhodným reprezentantom sudcovského stavu,“ povedal Zajac.

Druhým pozitívom je podľa neho to, že kým doteraz sa viedli debaty o tom, ktorý prezident má vymenovať predsedu Najvyššieho súdu a do koho rúk zloží predseda sľub, týmto oddialením voľby sa to vyrieši a nového predsedu vymenuje nový prezident.

„Časovým oddialením sa dosiahne aj to, že do zloženia Súdnej rady zasiahne nový prezident, ktorý tam dosadí svojich ľudí. Všetko však závisí od toho, na kedy bude nová voľba vypísaná,“ povedal Zajac.

Nezvolenie Harabina je pre Slovensko gestom nádeje

Skutočnosť, že Štefan Harabin sa nestane predsedom najvyššieho súdu, šibnutím čarovného prútika nevyrieši podľa predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Richarda Vašečku desivú situáciu v slovenskej justícii. „Napriek tomu je to veľmi silné symbolické gesto. Podobné tomu, keď v prezidentských voľbách dostal na frak Robert Fico,“ povedal dnes pre agentúru SITA Vašečka.

Takéto gestá nádeje podľa neho Slovensko potrebuje. „Vidím za tým silnú občiansku aktivitu, ktorú veľmi oceňujem. Ak nebudeme ľahostajní, veci sa môžu začať meniť. Dnešný deň (pondelok) to dokázal,“ dodal.

Ľuďom sa bude dýchať lepšie

Nezvolenie kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu je podľa poslankyne NR SR Lucie Žitňanskej (Most-Híd) druhou šancou pre tých, ktorí môžu nominovať kandidáta na túto funkciu a pre tých, ktorí môžu voliť. „Máme druhú šancu na dobrého predsedu Najvyššieho súdu,“ povedala Žitňanská v utorok pre agentúru SITA. Podľa nej však čísla, ktoré dostal Štefan Harabin znamenajú, že ani Robert Fico, ani sudcovia ešte nepochopili, že pod nízku dôveru slovenskej justície sa podpisuje práve Harabin.

Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec upozornil, že po tom, čo Slovensko bude bez Fica ako prezidenta a bez Harabina ako predsedu Najvyššieho súdu, sa slušným ľuďom bude dýchať lepšie. „Slovensko dnes po prezidentských voľbách dostalo druhú pozitívnu správu pre perspektívnejší vývoj,“ povedal Štefanec v utorok pre agentúru SITA.

MS v hokeji  sutaze
Foto: Webnoviny.sk

Slovensko potrebuje zmenu súdnictva

Ďalšou dobrou správou podľa neho je, že dosluhujúci prezident Ivan Gašparovič napriek snahe, nebude môcť menovať predsedu NS a táto právomoc pripadne novému prezidentovi.

„Máme tak dve dobré správy v jednej. Verím, že nový prezident a predseda NS budú predstaviteľmi potrebnej zmeny pre ďalší spoločenský vývoj na Slovensku,“ konštatoval Štefanec s tým, že dnešná správa je povzbudením pre všetkých slušných ľudí aj pred eurovoľbami, kde budú rozhodovať občania nielen o našich zástupcoch v jedinej volenej inštitúcii na európskej úrovni, ale môžu dať ďalší signál pre demokratické sily na Slovensku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Gábor GrendelIvan GašparovičJana BajánkováRobert FicoŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SR