V Košiciach sa môžu ľudia stať na jednu noc bezdomovcami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bezdomovec
Foto: SITA/Diana Černáková

KOŠICE 23. mája (WEBNOVINY) – Noc vonku s mottom Skús si život na ulici bude v sobotu v Košiciach. Ako na tlačovej besede informoval poslanec NR SR za Smer Otto Brixi, po vzore Bratislavy a iných veľkomiest sa občianske združenie Spolupútnik rozhodlo takéto podujatie zorganizovať prvý raz v Košiciach v nadchádzajúci víkend zo soboty na nedeľu na Hlavnej ulici pri Immaculate. Na organizovaní podujatia sa podieľajú aj ďalšie mimovládne organizácie zaoberajúce sa bezdomovcami.

„Cieľom projektu je upozorniť verejnosť, že aj ľudia bez strechy nad hlavou si zaslúžia pozornosť a možnosť začleniť sa do priaznivejšieho prostredia. Snahou je aj prezentovať činnosť organizácií, ktoré sa touto problematikou zaoberajú. Ide o pilotný projekt, do ktorého chceme zapojiť čo najširšiu verejnosť. Budeme robiť zbierku potravín či šatstva, ktoré budú rozdelené do zariadení pre bezdomovcov,“ povedal Brixi.

Podujatie sa začne na košickej Hlavnej ulici od 19:00 a potrvá do siedmej ráno. Verejnosť môže okúsiť život bezdomovca, ale pozrieť si aj kultúrny program, pričom vstupenkou bude poskytnutie hygienických potrieb alebo jedného kilogramu trvanlivých potravín.

Svoje osudy priblížia vo vystúpeniach samotní bezdomovci. Nocovať sa bude na kartónoch, prípadne vo vlastných spacích vakoch a ráno dostanú účastníci kávu alebo čaj. „Sám som človek z ulice a preto chcem aj takouto formou pomôcť iným, aby nepadli na úplné dno,“ povedal Stanislav Fabišík. Vyzbierané dary po podujatí prevezme Potravinová banka Slovenska a rozdelí ich jednotlivým organizáciám zaoberajúcim sa problematikou bezdomovectva v Košiciach.

Ako uviedol Brixi, nemá ísť o jednorazovú akciu. Snahou je zintenzívniť spoluprácu s organizáciami zaoberajúcimi sa problematikou bezdomovectva a postupne vybudovať sieť, ktorá by dokázala bezdomovcom poskytnúť materiálne a sociálne zabezpečenie a poradenské služby.

MS v hokeji  sutaze
Foto: Webnoviny.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Otto Brixi