Veľvyslanectvo USA sa vysťahuje z Hviezdoslavovho námestia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Velvyslanectvo
Budova Veľvyslanectva USA ešte pred osadením vysokého plotu, ktorý sa stal predmetom diskusií. (ilustračné foto) Foto: SITA/Veľvyslanectvo USA

BRATISLAVA 21. mája (WEBNOVINY) – Ministerstvo zahraničných vecí USA v utorok oznámilo rozhodnutie postaviť novú budovu veľvyslanectva USA v Bratislave, ktorá by poskytla moderné, otvorené a bezpečné priestory pre americkú diplomaciu na Slovensku. „Ministerstvo sa rozhodlo na základe toho, že súčasná budova veľvyslanectva USA nespĺňa bezpečnostné parametre, ktoré stanovil Kongres USA pre americké diplomatické misie na celom svete,“ uvádza sa v tlačovej správe americkej ambasády.

Nová budova má poskytnúť bezpečné a funkčné priestory pre amerických a slovenských zamestnancov, ako aj pre 6500 Slovákov, ktorí veľvyslanectvo navštevujú každý rok. Táto budova nahradí súčasné sídlo veľvyslanectva kúpené už v roku 1948 a oficiálne znovuotvorené v máji 1991 ako generálny konzulát. Veľvyslanectvom sa stalo v roku 1993, keď Slovensko získalo samostatnosť.

Primátor aj starostka rozhodnutie vítajú

„Bude nám ľúto odísť z Hviezdoslavovho námestia,” povedal veľvyslanec Theodore Sedgwick. „Veľvyslanectvo má v tejto lokalite dlhú históriu, na ktorú sme hrdí – hlavne na to, že bolo symbolom nádeje a slobody počas temných čias komunizmu. Avšak pre Ministerstvo zahraničných vecí USA je hlavnou prioritou bezpečnosť,“ dodal americký veľvyslanec.

Hviezdoslavovo namestie
Foto: SITA/Diana Černáková

Rozhodnutie o výstavbe nového amerického veľvyslanectva víta bratislavský primátor Milan Ftáčnik i starostka Starého Mesta Tatiana Rosová. „Vedenie samosprávy si váži, že administratíva USA citlivo vyhodnotila požiadavky obyvateľov mesta a rozhodnutie je výsledkom vzájomného rešpektu,“ tlmočil stanovisko vedenia Bratislavy riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

Ako dodal, postoj americkej ambasády pomôže naplniť snahu bratislavskej samosprávy zrušiť v blízkej budúcnosti oplotenie, ktoré na jednej strane chráni americké veľvyslanectvo, no na druhej strane výrazne znehodnocuje jeden z najcennejších verejných priestorov v meste – Hviezdoslavovo námestie. „Hviezdoslavovo námestie by sa po viac ako 10 rokoch opäť mohlo stať plnohodnotným verejným priestorom a krásnou promenádou, ktorú si Bratislavčania zaslúžia, a sprejazdnenie Paulínyho ulice by pomohlo dopravnej situácii na nábreží,“ pridala sa starostka Starého Mesta Tatiana Rosová.

Výstavba nového veľvyslanectva v Bratislave by mala podľa ambasády potrvať päť až šesť rokov. Prvý krok – nájsť a kúpiť vhodný pozemok, obvykle trvá dva roky a viac. Po kúpení pozemku sa dá vypracovať návrh a začne sa výstavba, čo obvykle trvá ďalších tri až päť rokov. V najbližších mesiacoch vyšle Ministerstvo zahraničných vecí USA do Bratislavy plánovací tím, ktorý sa stretne s predstaviteľmi miestnych inštitúcií a odborníkmi na reality.

Ftáčnik stiahol materiál z rokovania

Bratislavskí mestskí poslanci diskutovali o americkej ambasáde koncom marca. Pôvodne mali poslanci rozhodovať o žiadosti ambasády predĺžiť nájom na mestské pozemky, kde stoja bezpečnostné opatrenia.

Materiál napokon bratislavský primátor Milan Ftáčnik z rokovania stiahol. Mestskí poslanci vtedy otvorili aj otázku prípadného predaja jednej z budov veľvyslanectva na Hviezdoslavovom námestí, ktorú dnes vlastní Ministerstvo kultúry, americkej ambasáde. Proti tomu sa zasadzovala staromestská starostka Tatiana Rosová, ktorá sa obáva, že by prípadný predaj budovy americkej ambasáde mohol zmariť snahy na obnovenie staromestskej promenády.

O prenájme pozemku na Hviezdoslavovom námestí pre americkú ambasádu budú bratislavskí mestskí poslanci opäť rokovať vo štvrtok 22. mája. „Na nadchádzajúcom rokovaní bratislavského mestského zastupiteľstva tak bude rozhodovanie poslancov jednoduchšie, pretože navrhované predĺženie podmienok na zotrvanie oplotenia bude definitívne a plot sa po viac ako jednom desaťročí stane minulosťou,“ uviedol Andrassy.

Bezpečnostné opatrenia

na pozemkoch okolo budovy na Hviezdoslavovom námestí urobila americká ambasáda v súvislosti s útokmi z 11. septembra 2001. Mesto svoje pozemky americkému veľvyslanectvu prenajalo v roku 2005, desaťročný prenájom týchto pozemkov sa však vo februári budúceho roka končí.

Veľvyslanectvo vlani v lete bratislavskú radnicu požiadalo o predĺženie nájmu o desať rokov s dvoma opciami na ďalších desať rokov. Mestské pozemky, na ktorých má dnes ambasáda vybudovanú bezpečnostnú zónu, by tak mohli užívať až do roku 2045. So zabratými pozemkami na Hviezdoslavovom námestí však má problém bratislavské Staré Mesto.

Časť námestia totiž podľa staromestskej starostky Tatiany Rosovej zaberá bezpečnostné oplotenie a súvisiace objekty, promenáda tak neplní svoju funkciu. Rozvoju mestskej časti podľa starostky bráni aj neprejazdnosť Paulínyho ulice. Staré Mesto preto vlani v septembri vydalo nesúhlasné stanovisko s predĺžením nájomnej zmluvy za podmienok ako doteraz.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír AndrassyMilan FtáčnikTatiana Rosová