Len 14 z 333 kandidátov do europarlamentu zverejnilo majetok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Euro peniaze unia
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 22. mája (WEBNOVINY) – Len 14 spomedzi 333 slovenských kandidátov do Európskeho parlamentu (EP) bolo ochotných zverejniť svoj majetok. Agentúru SITA o tom informoval František Pauliny z Aliancie Fair-play. Aliancia vyzvala kandidátov zverejniť svoj majetok v rámci projektu politikaopen. Štrnásť kandidátov, ktorí zverejnili svoj majetok, kandiduje za politické strany SaS, NOVA, SDKÚ-DS, OĽaNO a koalíciu PRIAMA DEMOKRACIA – Kresťanská ľudová strana.

Výnimku tvoria kandidáti, ktorí už teraz zastávajú niektorú z funkcií v Európskej únii a musia tak zverejňovať svoje finančné záujmy či prijaté dary. Ani tí však podľa aliancie voličom neponúkajú všetky informácie, ktoré by mali politici zverejňovať.

„Argument, že na férovú hru s voličmi bude dosť času po zvolení, neobstojí,“ povedal Pauliny. „Ak raz budúci politik súhlasí, že občania majú takéto informácie poznať, nemal by ich zverejnenie odkladať po voľbách. Koniec koncov, o dôvere voči nemu sa rozhoduje už teraz.“

Všetko o voľbách do Európskeho parlamentu sa dočítate –––>>> TU

V prípade, že kandidát nezverejní veľkosť svojho majetku, verejnosť podľa Paulinyho stráca efektívny nástroj ako zistiť, či sa europoslanec správa čestne a rozhoduje vo verejnom záujme. Účinná kontrola je tým výrazne oslabená.

Aliancia Fair-play spustila projekt politikaopen v marci 2008. Chce prostredníctvom neho vytvoriť priestor pre dobrovoľné zverejnenie zmysluplných prehľadov o majetku, záujmoch a príjmoch politikov a kandidátov vo voľbách nad rámec platného zákona. Zákonom vyžadované informácie totiž aliancia považuje za absolútne nedostatočné a nekontrolovateľné. Majetkové priznanie 14 kandidátov môžu záujemcovia nájsť na stránke www.politikaopen.sk .

Začalo sa moratórium pred voľbami do Európskeho parlamentu

Politické subjekty – strany aj koalície, ktoré sa uchádzajú v sobotu 24. mája o hlasy našich voličov vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP), museli vo štvrtok ráno skončiť svoju kampaň. Presne o 7:00, teda 48 hodín pred začiatkom volieb, sa začalo volebné moratórium, ktoré platí aj v deň volieb do 24:00.

Podľa zákona o voľbách do EP počas trvania volebného moratória je zakázané vysielať alebo zverejňovať informácie o kandidujúcich politických stranách alebo koalíciách v ich prospech alebo v ich neprospech slovom, písmom, zvukom alebo obrazom v rozhlasovom vysielaní a televíznom vysielaní, v hromadných informačných prostriedkoch, v budovách, kde sídlia okrskové volebné komisie a v ich bezprostrednom okolí. V deň volieb je tiež zakázané zverejňovať výsledky volebných prieskumov, povedala pre agentúru SITA zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre voľby do EP Eva Chmelová. Zdôraznila, že volebné komisie – okrskové ani obvodné sa nemôžu vyjadrovať o priebehu voľby, teda ani o počte voličov.

Oficiálne výsledky volieb zverejní ÚVK v nedeľu 25. mája o 23:00. „Skôr tieto výsledky zverejniť nemôže žiadny členský štát, aby sa nenarušil priebeh volieb v tých štátoch, kde sa ešte hlasuje,“ zdôraznil pre agentúru SITA riaditeľ Informačnej kancelárie EP na Slovensku Robert Hajšel. Podľa zákona o voľbách do EP platného na Slovensku sa moratórium u nás skončí o 24:00 v sobotu, doplnila pre SITA zapisovateľka ÚVK pre voľby do EP Eva Chmelová.

Podľa Hajšela do uzavretia poslednej volebnej miestnosti v nedeľu v noci v poslednom členskom štáte únie, v tomto prípade v Taliansku, nemôžu byť zverejňované žiadne oficiálne výsledky, ani čiastkové oficiálne výsledky. V tých krajinách, v ktorých sa uskutočnia takzvané odhady, exit polls (ankety s voličmi vychádzajúcimi z volebných miestností), či rôzne iné prieskumy, tak tieto prieskumy alebo odhady zverejňované byť môžu. Na Slovensku sú prieskumy vo volebný deň zakázané.

Slováci volia v sobotu

Voľby do Európskeho parlamentu sa v SR uskutočnia v sobotu 24. mája od 7:00 do 22:00. Na Slovensku pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Počet poslancov z každého členského štátu EÚ stanovuje Zmluva o pristúpení k EÚ a z nej vyplýva, že Slovensko v EP zastúpi 13 zo 751 budúcich členov europarlamentu. O 13 slovenských kresiel v EP sa uchádza rekordných 29 politických strán a koalícií. Poslancom EP za Slovensko chce byť 333 kandidátov, z toho 81 žien. Voľby v jednotlivých 28 štátoch únie trvajú od 22. do 25. mája. Ako prví začali hlasovanie vo voľbách do EP vo štvrtok Holanďania a Briti. Väčšina štátov volí až v nedeľu 25. mája a poslední zatvárajú volebné miestnosti Taliani v nedeľu o 23:00.

Viac možno nájsť na oficiálnej webstránke Európske voľby 2014 http://www.elections2014.eu/sk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia