Ženy na Slovensku sú na tom so vzdelaním lepšie ako muži

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Biznis zena usmev
ilustračné foto Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 9. júla (WEBNOVINY) – Úroveň vzdelania žien je v porovnaní s mužmi na Slovensku vyššia. Podľa sčítania obyvateľstva v roku 2011 malo z celkovej populácie skončenú vysokú školu 13,3 percenta mužov a 14,4 percenta žien.

V prípade ekonomicky aktívneho obyvateľstva malo v roku 2012 vysokoškolské vzdelanie prvého až tretieho stupňa 22,5 percenta žien a 17 percent mužov, spomedzi pracujúcich 23,6 percenta žien a 17,1 percenta mužov.

Píše sa to v Návrhu súhrnnej správy o stave rodovej rovnosti na Slovensku za rok 2013, ktorý sa nachádza na portáli právnych predpisov a medzirezortné pripomienkové konanie je už ukončené. Materiál pochádza z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Vyššie vzdelanie, no nižšie platy

Vyššia úroveň vzdelania žien sa však neodráža na ich zárobkoch, práve naopak. Najvyšší rozdiel medzi mužmi a ženami v ich platoch sa prejavuje v prípade tých, ktorí majú skončenú vysokú školu. Výrazné je to predovšetkým v podnikateľskej sfére, kde majú ženy o štvrtinu nižší plat ako muži.

„Tento rozdiel poukazuje na fakt, že investícia do vzdelania – ľudského kapitálu sa lepšie vypláca a zhodnocuje u mužov ako u žien,“ uvádza správa. Tento rozdiel medzi pohlaviami a ich zárobkami odrážajú stereotypné predstavy o „práci vhodnej pre ženy“. To sa následne odráža aj pri výbere študijných odborov. „Nevyvážené zaťaženie žien rodičovskými povinnosťami a iné štrukturálne bariéry znehodnocujú investovanie do vzdelania, talent žien a využívanie ich ľudského kapitálu,“ píše sa v správe.

Vysokú školu má viac žien ako mužov

Podiel študujúcich žien na vysokých školách už dlhodobo tvorí viac ako 60 percent zo všetkých študujúcich. V roku 2012 študovalo na vysokých školách 74 819 mužov a 114 522 žien. Ukazuje sa to tiež v prípade vysokoškolských absolventov, ženy niekoľko rokov prevyšujú mužov. V roku 2012 absolvovalo vysokú školu 64 percent žien a 36 percent mužov.

Dôležitý je však aj výber odborov. Medzi najlukratívnejšie v zmysle ďalšieho a ľahšieho pracovného uplatnenia patria technické a matematické odbory, ktoré v roku 2011 absolvovalo približne 37 percent mužov zo všetkých absolventov vysokoškolského štúdia. Tento podiel je pomerne stabilný, informuje správa. V oblasti výskumu a vývoja v roku 2012 pracovalo 43,1 percenta žien z celkového počtu zamestnancov v tomto odvetví.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať