Obvinená daniarka vypovedala, ako ju Salmanovovci podplácali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze, korupcia
Foto: Shutterstock

PEZINOK 22. mája (WEBNOVINY) – Bývalá šéfka daňového úradu v Šamoríne Mária Z. vo štvrtok na súde potvrdila, že ju Sergej a Alexander Salmanovovci podplácali za pomoc pri nadmerných odpočtoch DPH a opísala tiež mechanizmus, ako to údajne fungovalo.

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračoval proces s obžalovanými Sergejom a Alexandrom Salmanovovci v korupčnej kauze. Daniarku stíhajú za prijímanie úplatku, po zadržaní sa priznala, pričom jej prípad riešia v samostatnom konaní.

S podnikateľmi sa stretla na daňovom

Mária Z. sa vyjadrila k medializovanému videu rozhovorov z kancelárie Sergeja Salmanova, kde sa údajne dohovárali na úplatkoch a vystupuje v ňom aj daniarka. Súd ešte nerozhodol, či tento záznam, ktorý poskytol Ľubomír S., bývalý zamestnanec firmy Sergeja Salmanova, bude v procese slúžiť ako dôkaz.

„Ako riaditeľka Daňového úradu v Šamoríne som sa stretla v kancelárii so Sergejom Salmanovom, lebo sme mali dohodnutý termín, je to aj na medializovanom zázname (…). Preto ani nemôžem poprieť, že tento skutok sa nestal – stal sa v decembri 2010,“ vyhlásila na súde.

Na súde daniarka tiež porozprávala, ako sa spoznala so Sergejom Salmanovom. V minulosti pôsobila na daňovom úrade vo Veľkom Mederi, kde jej predstavili Sergeja Salmanova. Vtedy s ním nemala priamy kontakt, komunikoval len cez pracovníčku daňového úradu. Firmy rodiny Salmanovovcov vtedy zastupoval Ľubomír S. V roku 2005 prestúpila Mária Z. z Veľkého Medera na vlastnú žiadosť na daňový úrad do Šamorína.

Video: Podnikateľov Salmanovovcov zachytilo pri čine video

https://www.youtube.com/watch?v=ypQSYlHqQdc

Za peniaze informácie o firme

Niekedy v roku 2008 alebo 2009 ju vyhľadal Ľubomír S., pretože firma NASK sa súdila. Vraj sa daniarky pýtal, ako bude vypovedať. Potom ju oslovili s tým, že sa s ňou chce stretnúť Sergej Salmanov. Svoje firmy, ktoré boli registrované na daňovom úrade vo Veľkom Mederi a Bratislave, začal presúvať do Šamorína, kde sídlil jeho podnik. Mária Z. vo štvrtok vypovedala, že ju oslovil, aby prišla do fabriky, stretli sa v jeho kancelárii.

„Chcel nadviazať kontakt s tým, či by som bola ochotná poskytovať mu informácie týkajúce sa jeho firiem, najmä ak došli dožiadania o informácie na jeho firmy z iných úradov, polície alebo colnice,“ hovorila. Povedala mu, že s tým nemá problém, pričom on reagoval, že by to nechcel zadarmo, ale vtedy ešte o úplatkoch neodznelo nič.

„Pri jednej príležitosti, keď sme sa bavili aj o nadmerných odpočtoch, sa ma opýtal, či by som vedela zabezpečiť aj na inom úrade známu osobu pri dožiadaniach a daňových kontrolách,“ tvrdila vo štvrtok Mária Z. a dodala, že oslovila bývalého kolegu z Dunajskej Stredy Ing. K. a prišla s ním k Sergejovi Salmanovovi, ktorý navrhol spoluprácu.

MS v hokeji  sutaze
Foto: Webnoviny.sk

Odmenu si mohli daniari vybrať

„Uviedol, že nech si rozmyslíme, čo by sme za to chceli za odmenu – 10, 20, 30 percent,“ vyjadrila sa. Vtedy sa podľa nej rozišli bez dohody. Po ceste domov sa s druhým daniarom dohodla, že mu navrhnú desať percent. Na ďalšom stretnutí mu povedali, že ak je to pre neho prijateľné, tak z nadmerných odpočtov na daňových úradoch v Dunajskej Strede a Šamoríne by to bolo desať percent, s čím obžalovaný súhlasil.

So Sergejom Salmanovom sa daniarka podľa vlastných slov bavila aj o svojom kariérnom postupe – mieste riaditeľky daňového úradu. Vraj už mala nejaký prísľub, no pomoc jej ponúkol aj Sergej Salmanov. „Neviem, s kým komunikoval, ale viem, že následne, asi koncom februára (2010 – pozn. SITA), uviedol, že mi poskytne určitý sponzoring, že strana chce. Dal vtedy 33-tisíc eur, aj som to odovzdala strane Smer. Ja som to priamo vtedy zobrala a odovzdala. Krátko po tomto čase som bola poverená riadením Daňového úradu v Šamoríne a neskôr aj menovaná,“ hovorila Mária Z. V tomto prípade prokurátor už nariadil, aby polícia začala trestné stíhanie vo veci.

Takmer 300-tisícová odmena

Po týchto udalostiach ju Sergej Salmanov údajne požiadal, aby mu pomohla pri vrátení nadmerných odpočtov. „Ak by bola nariadená daňová kontrola z nadriadených orgánov, tak žiadal, aby sa dozvedel, kde boli dožiadania a sám určil, kde sa môžu poslať dožiadania,“ vravela. Koncom roka 2010 ju oslovil Sergej S., že sa chcú s ňou vyrovnať.

„V polovičke decembra sa odohralo to stretnutie,“ povedala. Prišla do jeho kancelárie, podľa nej hovorili najmä o odmene, ktorú vyčísľovali spolu Alexander a Sergej. „Robili inventúru, ktoré nadmerné odpočty boli určené a promptne vrátené. Alexander to diktoval Sergejovi,“ tvrdila vo štvrtok na súde daniarka. „Takto vyčíslili sumu 290-tisíc eur, ktorá mala byť kvázi moja odmena,“ spomínala. Sergej Salmanov zostal podľa nej zarazený z výšky odmeny a pýtal sa jej, čo by si za to kúpila. Dohodli sa na vyplatení hotovosti 40-tisíc, ostatné peniaze sa Sergej vraj ponúkol investovať s tým, že keď ich bude potrebovať, tak jej ich poskytne.

Mária Z. ešte v roku 2010 prestúpila zo Šamorína do Dunajskej Stredy. V decembri 2012 sa skontaktovala so Sergejom Salmanovom, či by jej mohol ešte poskytnúť peniaze. Koncom februára 2013, keď už pracovala vo Veľkom Mederi ako vedúca kontaktného miesta, jej údajne priniesol do bytu vo Veľkom Mederi 10-tisíc eur v 50-eurových bankovkách.

Súdny proces s otcom a synom Salmanovovcami sa začal 16. mája. Sergeja a Alexandra Salmanovovcov prokurátor obžaloval z uplácania Márie Z. za údajnú pomoc pri vybavovaní nadmerných odpočtov DPH pre ich firmy. Otec Salmanov na minulom pojednávaní úplne odmietol vypovedať, syn sa vyjadril len k svojmu väzobnému stíhaniu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe SalmanovovciSergej S.