Obrazom: Nováky zažili najväčšie cvičenie za desať rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Chemický podnik v Novákoch má za sebou veľké cvičenie
Chemický podnik v Novákoch má za sebou najväčšie havarijné cvičenie za ostatných desať rokov. Tri hasičské jednotky, policajti a zamestnanci zasahovali pri simulovanom úniku chlóru do ovzdušia. Spoločnosť Fortischem a. s. prevádzkuje závod chemickej výroby v Novákoch od roku 2012. Nováky, 27. máj 2014. Foto: SITA/ENERGOCHEMICA TRADING a. s.

NOVÁKY 27. mája (WEBNOVINY) – Chemický podnik v Novákoch má za sebou najväčšie havarijné cvičenie za posledných desať rokov.

Tri hasičské jednotky, policajti a zamestnanci dnes dopoludnia zasahovali pri simulovanom úniku chlóru do ovzdušia. Prostredníctvom rozhlasu boli o úniku nebezpečnej látky informovaní aj obyvatelia Novák a Zemianskych Kostolian s dodatkom, že nejde o skutočný poplach.

Obrazom: Chemický podnik v Novákoch má za sebou veľké cvičenie

Závod prešiel kompletnou kontrolou

Úlohou cvičenia bolo preveriť havarijný plán a súčinnosť medzi jednotlivými účastníkmi výcviku. Podľa manažérky pre komunikáciu spoločnosti Fortischem Anny Vojtekovej si overili dodržiavanie bezpečnostných opatrení pri vzniku a likvidácii následkov mimoriadnej udalosti v prevádzke.

Počas simulovanej havárie zároveň odskúšali monitoring nebezpečných látok, kamerový systém a precvičili používanie prostriedkov na varovanie a vyrozumenie obyvateľstva. V čase výcviku bola čiastočne uzatvorená cesta I. triedy v okolí podniku, dopravné obmedzenia sa podľa Vojtekovej zaobišli bez kolízií.

Chemický podnik v Novákoch má za sebou veľké cvičenie
Foto: SITA/ENERGOCHEMICA TRADING a. s.

Cvičenie každý mesiac

Havarijné cvičenie absolvujú zamestnanci jednotlivých prevádzok chemického podniku pravidelne každý mesiac. Veľké celopodnikové precvičenie mimoriadnej situácie podľa havarijného plánu sa naposledy konalo v Nováckych chemických závodoch, a. s. v konkurze v roku 2011, vtedy pri simulovanom úniku propylénoxidu.

Spoločnosť Fortischem a. s. prevádzkuje závod chemickej výroby v Novákoch od roku 2012. Dnes už bývalé Novácke chemické závody sa vyprofilovali ako výrobca produktov pre ďalšie spracovanie v rôznych odvetviach priemyslu.

Chemický podnik v Novákoch má za sebou veľké cvičenie
Foto: SITA/ENERGOCHEMICA TRADING a. s.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia