Štátne Lesy SR po kalamite zastavili všetky plánované ťažby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Následky kalamity v Tatrách
Pohľad na následky veternej smršte vo Vysokých Tatrách počas letu vrtuľníkom za účasti ministra životného prostredia a ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

TURČIANSKE TEPLICE 23. mája (WEBNOVINY) – Štátny podnik Lesy SR zastavil všetky plánované ťažby a sústrediť sa bude na spracovanie kalamitného dreva, ktoré podľa spresnených údajov odhaduje už na 2,06 milióna kubíkov. Podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka by tak následky víchrice Žofia z 15. mája nemali zvýšiť celkovú plánovanú ťažbu dreva v štátnom podniku.

„Mení sa obchodná politika. Dnes sme sa dohodli, že sa zastavuje ťažba nielen buka, ale aj smreka a všetky ťažobné kapacity sa presúvajú len na likvidáciu kalamity. Vzhľadom na to, že ten rozsah škôd je skutočne veľký a dosahuje pomaly viac ako polovicu kalamity z roku 2004, dohodli sme sa s jednotlivými štátnymi inštitúciami, že do dvoch týždňov predložíme do vlády materiál, kde popíšeme existujúci stav. A zrejme vláda bude musieť prijať aj určité opatrenia, aby sme kroky potrebné k záchrane drevnej hmoty, ale zároveň aj k urýchleniu procesu revitalizácie poškodených oblastí, vedeli lepšie uchopiť ako to bolo v roku 2004,“ povedal minister Jahnátek dnes po porade so zástupcami štátneho podniku Lesy SR v Turčianskych Tepliciach.

Podľa nových odhadov z družicových snímok, ktoré má cez víkend kompletne zanalyzovať Národné lesnícke centrum, víchrica Žofia z 15. mája spôsobila kalamitu na približne štyroch tisícoch hektárov lesných pozemkov a poškodila 2,75 miliónov kubíkov dreva, z toho 2,06 miliónov kubíkov v porastoch spravovaných štátnym podnikom Lesy SR.

Podľa Jahnátka nie je vylúčené, že sa tieto čísla po analýze družicových a leteckých snímok ešte zvýšia. Najhoršiu situáciu hlásia odštepné závody Rimavská Sobota (s približne 370 000 kubíkmi kalamitného dreva), Revúca (295 000), Beňuš (266 700), Liptovský Hrádok (163 500), Námestovo (160 000) a Košice (108 000).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Lesy SRŠtátne lesy TANAPu