Na Slovensko sa valia búrky, hrozia krúpy aj povodne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Búrka, blesk
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 24. mája (WEBNOVINY) – Na Slovensko sa cez víkend rútia búrky, ktoré môžu opäť spôsobiť aj povodne.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred možným výskytom búrok sprevádzaných aj krúpami. V sobotu, nedeľu a pondelok preto bude platiť výstraha prvého stupňa.

S búrkami môžu byť spojené aj krátkodobé, ale intenzívne lejaky. Spadnúť pri nich môže 20 až 40 milimetrov zrážok, počas búrok sa môže rozfúkať vietor v nárazoch s rýchlosťou 54 až 72 kilometrov za hodinu.

Burky
Foto: www.shmu.sk

V sobotu bude polooblačno až oblačno, miestami hrozia aj prehánky a búrky. SHMÚ pred nimi varuje výstrahami prvého aj druhého stupňa, ktoré platia pre všetky kraje okrem Trnavského a Bratislavského.

Najvyššia denná teplota vystúpi na 23 až 29 stupňov Celzia, teplota na horách vo výške 1500 metrov dosiahne okolo 16 stupňov Celzia. Predpokladané množstvo zrážok bude miestami do 8 milimetrov, pri búrkach ojedinele do 30 milimetrov.

V noci na nedeľu bude polooblačno až oblačno. Spočiatku sa vyskytnú miestami, neskôr ojedinele prehánky a búrky. Najnižšia nočná teplota klesne na 16 až 10 stupňov Celzia, pričom bude fúkať slabý premenlivý vietor.

Povodne
Foto: www.shmu.sk

Pri búrkach môžu prechodne stúpnuť hladiny na malých tokoch. SHMÚ o tom informuje na svojej internetovej stránke. Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, môže však spôsobiť menšie škody a predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

V nedeľu sa nad Dánskom prechodne vytvorí centrum vyššieho tlaku, nad Slovenskom však bude nevýrazné tlakové pole. Cez deň preto bude polooblačno, časom až oblačno.

V noci sa vyskytnú ojedinele, cez deň postupne početne prehánky a búrky, ktoré môžu byť aj intenzívne. Meteorológovia pred nimi varujú výstrahou prvého stupňa, ktorá platí od 9:00 do 20:00 pre celé územie Slovenska.

Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 22 až 28 stupňov Celzia. Fúkať bude slabý premenlivý vietor do 15 kilometrov za hodinu, ktorý pri búrkach prechodne zosilnie.

MS v hokeji  sutaze
Foto: Webnoviny.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav