Po úspešných voľbách podľa Pavla Freša predsedovia neodchádzajú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pavol freso
Poslanec NR SR za SDKÚ-DS Pavol Frešo. Foto: SITA/Diana Černáková

V SDKÚ-DS sa ozývajú hlasy, že Vás treba vymeniť vo funkcii predsedu. Čo hovoríte na iniciatívu zosadiť vás z kresla?

SDKÚ-DS dosiahla veľmi dobrý výsledok v eurovoľbách. Obhájila dve pozície europoslancov. Budeme v najbližšom čase debatovať o tom, kto k tomu prispel viac a kto menej. Všetky veci necháme na stranícke orgány.

Budete sa uchádzať o post predsedu, ak by bol mimoriadny kongres?

Budeme vyhodnocovať eurovoľby a všetky ostatné veci, ktoré súvisia s prípravou na rok 2016, čo je naša ďalšia méta si povieme na pôde strany. Som presvedčený, že si veľmi dobre porozumieme, lebo máme exaktné čísla o tom, ako SDKÚ-DS stojí nielen na Slovensku, ale v každej obci.

Nebránite sa mimoriadnemu kongresu?

Nechcem špekulovať akým spôsobom to vyriešime. Budem sa uchádzať o to, aby SDKÚ-DS mala poriadnu zrozumiteľnú stratégiu pre rok 2016. Považujem výsledok v eurovoľbách za veľmi dobrý. Považujem ho za výraz dôvery v nové vedenie SDKÚ-DS. Viem, že máme veľmi silnú konkurenciu a pokiaľ sa na to poriadne nepripravíme, budeme veľmi ťažko v roku 2016 dosahovať ešte lepší výsledok. Len pripomeniem, že ešte pred týždňom zaznievali hlasy, že SDKÚ-DS nebude mať ani jedného europoslanca. Dnes máme dvoch. Treba vyhodnotiť, ktoré faktory tomu pomohli, alebo nie.

Vy sám nevidíte dôvod na odchod z funkcie?

Po úspešných voľbách predsedovia sami od seba z funkcie neodchádzajú.

Ako si potom vysvetľujete takéto návrhy?

Žiadny oficiálny návrh som nepočul. Pokiaľ existujú takéto hlasy, vybavíme si ich najskôr na pôde SDKÚ-DS. Je normálne, keď máte za sebou úspešné voľby, že predložíte stratégiu do ďalších volieb, aby sme boli úspešní. O to sa budem uchádzať. Predložiť stratégiu, ako môže byť SDKÚ-DS úspešná v roku 2016 aj s tým mandátom, že eurovoľby boli pre SDKÚ-S úspešné.

Prečo sa podľa Vás takéto hlasy ozývajú?

Nešpekulujme o tom, kto má záujem do akej funkcie sa dostať, alebo kto s kým je rival. To sa neskôr ukáže. Stratégia do volieb v roku 2016 je zodpovednosťou predsedu a jeho najbližšieho okolia.

Považujete eurovoľby pri tej nízkej účasti za vypovedajúce?

Keď máte polmiliónovú vzorku, je tisíckrát výpovednejšia ako prieskum na tisícoch ľudí. Sú to najvýpovednejšie výsledky od roku 2012.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pavol Frešo
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana