Procházkova Sieť predstaví kandidáta na primátora Bratislavy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sieť beblavy prochazka hrnciar
Zľava: Nezaradení poslanci NR SR Miroslav Beblavý, Radoslav Procházka a Andrej Hrnčiar zo strany Sieť. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 27. mája (WEBNOVINY) – Strana Sieť do týždňa predstaví kandidáta na primátora Bratislavy. Ako povedal v utorok na tlačovej besede líder strany Radoslav Procházka, nebude to Milan Kňažko a ani on sám.

„Nie som komunálny politik. Je dôležité, aby náš kandidát vymenil Milana Ftáčnika. Urobím všetko pre to, aby som presvedčil kolegov zo stredopravých strán, že je to kandidát, ktorý má šancu uspieť,“ povedal Procházka s tým, že cieľom takého kandidáta nebude kandidatúra, ale musí pomôcť rozvoju hlavného mesta.

Každý z kandidátov Siete do komunálnych volieb sa bude musieť zaviazať podľa Procházku k „richtárskej prísahe“. Pôjde o tri záväzky, ktoré sa budú týkať mestských financií, kvality úradu, kvality života občanov a tri špecifické záväzky pre dané mesto alebo obec.

Obrazom: Radoslav Procházka registroval novú politickú stranu Sieť

Novovznikajúca strana Sieť navrhne doplniť volebné kódexy, o ktorých rokuje parlament, aby finančné príspevky pre politické strany boli viazané podľa účasti vo voľbách. Ako povedal v utorok líder strany Radoslav Procházka na tlačovej besede, ak by bola nižšia ako stopercentná volebná účasť, v NR SR by zostali voľné kreslá a strany by od štátu získali peniaze len za mandáty, ktoré obsadia podľa volebnej účasti.

Ako Procházka vysvetlil, ak príde voliť 60 percent, tak sa obsadí 90 kresiel v 150 členom zákonodarnom zbore. Pri 60 percentnej účasti by dostali strany 60 percent z dnešnej výšky príspevku od štátu. Dnes si totiž príspevky na mandát rozdelia, ako keby prišlo 100 percent ľudí, pretože neobsadené mandáty si rozdelia v druhom skrutíniu.

Sieť tiež chce presadiť žreb ako nástroj spravodlivosti. Podľa návrhu Siete Ústredná volebná komisia by bola kreovaná inak. Bola by kreovaná žrebom zo stáleho zoznamu osôb, ktoré navrhnú generálny prokurátor a predsedovia Najvyššieho kontrolného úradu, Najvyššieho súdu SR a Ústavného súdu SR. ÚVK podľa Procházku potrebuje takúto imunitu od strán.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Milan KňažkoRadoslav Procházka