V Košiciach ošetrili hubára, uhryzla ho vretenica

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vretenica
Foto: SITA/AP

KOŠICE 28. mája (WEBNOVINY) – Prvý tohoročný prípad uhryznutia hadom zaznamenali v týchto dňoch pracovníci Oddelenia urgentného príjmu Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) Košice.

Netreba panikáriť

Ako informovala hovorkyňa univerzitnej nemocnice Ladislava Šustová, 55-ročného muža uhryzol had do hornej končatiny počas vychádzky v lokalite Bankov, kde hľadal huby. „Pacient mal iba lokálny opuch s minimálnymi celkovými príznakmi. Podali sme mu sérum proti hadiemu jedu a následné bol dva dni sledovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti I. internej kliniky,“ uviedol primár Oddelenia urgentného príjmu (OÚP) UNLP Zoltán Sidor. Doložil, že vzhľadom na to, že zima bola miernejšia ako po iné roky, je potrebné zvýšiť opatrnosť, hrozí totiž zvýšený výskyt hadov.

Ako informoval primár Sidor, v prípade pohryznutia vretenicou severnou, ľudovo zmijou, netreba podliehať panike. Pohryznutie je síce bolestivé, ale v žľazách týchto hadov žijúcich u nás je maximálne 10 miligramov suchého jedu, pričom smrteľná dávka pre dospelého človeka je nad 15 miligramov. Príznaky pohryznutia závisia od množstva vypudeného jedu po pohryznutí. Väčšina uhryznutí má za následok len lokálne postihnutie, pričom ústup nekomplikovaných akútnych zmien sa dá očakávať v priebehu 3-4 dní po uhryznutí. V ťažších prípadoch približne 10 dní i dlhšie.

Toxín má rôzne účinky

Medzi prvé príznaky celkovej intoxikácie patrí napríklad nutkanie na zvracanie, dávenie, nadmerné potenie, zvýšená teplota a smäd. Zvracanie môže nastať už niekoľko minút po uhryznutí a býva sprevádzané brušnými bolesťami – kolikou, preháňaním, výnimočne krvácaním a niekedy aj inkontinenciou – pomočovaním alebo prítomnosťou krvi v moči. „Tieto príznaky ukazujú na strednú až závažnejšiu intoxikáciu a môžu pretrvať až 48 hodín po uhryznutí. Pri bežnej intoxikácii s celkovými prejavmi je možné očakávať úplné zotavenie a normalizáciu systémových zmien do jedného až troch týždňov,“ hovorí Sidor.

Z dôvodu vysokej variability účinku toxínu na pacienta je potrebné postupovať pri poskytovaní prvej pomoci individuálne a nesmieme vylúčiť možnosť následných komplikácií. V prvom rade treba volať rýchlu zdravotnícku pomoc (číslo 112). Pacienta je potrebné stabilizovať – najlepšie v ležiacej polohe, pričom pod postihnuté miesto treba vložiť dlahu a voľne obviazať. Treba v apelovať na to, aby pohryznutý bol pokojný, zbytočne nepanikáril, pretože strach vedie k zrýchleniu dychovej a srdcovej činnosti, čo zrýchľuje vstrebávanie jedu, a tým sa prejavy môžu skôr zvýrazniť, čo vedie k ešte väčšiemu strachu. Pri každom pohryznutí vretenicou treba byť opatrný. Riziko je väčšie u chorých a starších ľudí, a tiež malých detí, preto sa treba snažiť o čo najrýchlejší a odborne zabezpečený transport do nemocnice, ktorá disponuje sérom proti hadiemu jedu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie UNLP KE Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice