Borec sa nebojí, že by sa previerky sudcov mohli zneužívať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sudca sud
Foto: SITA/Karol Slezáček

BRATISLAVA 29. mája (WEBNOVINY) – Šéf rezortu spravodlivosti Tomáš Borec sa neobáva, že by sa mohlo zneužívať plošné preverovanie sudcovskej spôsobilosti pre všetkých sudcov, ktoré prináša návrh novely ústavy. Podľa Boreca je táto oblasť v návrhu jasne ošetrená. „Som presvedčený, že tam sú príslušné poistky na to, aby k zneužívaniu nedochádzalo,“ povedal Borec po rokovaní vlády.

Novela nie je predvolebný ťah

O tom, či sudca spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ktoré dávajú záruku, že funkciu sudcu bude vykonávať riadne, bude rozhodovať Súdna rada SR. O strate predpokladov sudcovskej spôsobilosti rozhodne disciplinárny senát. Podľa Borecových slov bude musieť súdna rada urobiť rozhodnutie tak, že bude podkladom, aby sa mohol sudca rozhodnúť, čo ďalej, ak by previerkou neprešiel. „V prípade, že bude mať pocit, že to rozhodnutie nie je v súlade s jeho právami, resp. že sa to nezakladá na pravde, bude môcť ísť na ústavný súd, ktorý v pléne nálezom rozhodne,“ povedal Borec s tým, že rozhodnutie bude verejné.

Borec je rád, že návrh novely ústavy, ktorý obsahuje balík zmien v justícii, sa už posúva cez parlament do finále. „Nikto nemôže povedať v tejto chvíli, že by to niekto robil len ako predvolebný ťah, ale ide o reálnu vec,“ dodal.

Nie predseda, ale člen

Aj keď sa novelou má oddeliť funkcia predsedu súdnej rady od postu šéfa najvyššieho súdu, tak napokon vo finálnej verzii novely je aj návrh, aby predseda najvyššieho súdu bol automaticky členom, teda nie predsedom rady. Podľa Boreca je návrh výsledkom niekoľkých kôl rokovaní a v tom, že predseda NS SR bude členom rady, nevidí žiadny praktický problém. „Predseda najvyššieho súdu je najvyšší predstaviteľ súdnictva z toho pohľadu, že je volený v súdnej rade, takže má tam svoje miesto – samozrejme, nestáva sa automaticky predsedom súdnej rady,“ uviedol Borec. Podľa jeho slov v tomto vychádzajú v ústrety širokému politickému spektru.

O návrhu novely ústavy, ktorá okrem justičných zmien zavádza aj zmienku o manželstve ako zväzku muža a ženy z dielne Pavla Pašku (Smer) a Pavla Hrušovského (KDH) by mal parlament začať opäť rokovať vo štvrtok ráno.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Tomáš Borec
Firmy a inštitúcie Súdna rada SR