Novela nikomu neublíži, zastal sa paktu so Smerom Hrušovský

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hrusovsky
Neúspešný prezidentský kandidát Pavol Hrušovský ponúkol vedeniu KDH, že požiada o vyslovenie dôvery ako šéf parlamentného klubu hnutia. Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 30. mája (WEBNOVINY) – Novela ústavy o zmenách v justícii a definícii manželstva nemá podľa jedného z jej predkladateľov Pavol Hrušovského (KDH) nikomu ublížiť či poškodiť.

„Cieľom je odstrániť zlých a nechať dobrých,“ povedal v rozprave Hrušovský na margo previerok spôsobilosti sudcov, s ktorými návrh počíta. Rizikám sa podľa jeho slov nikdy nedá na sto percent zabrániť a pochybnosti vždy zostanú. „To najdôležitejšie je úmysel. Odmietam podozrenia z kšeftov. Áno, ide nám o zakotvenie manželstva v ústave, nevieme to urobiť sami. Áno, a chceme reformovať justíciu,“ vysvetlil Hrušovský.

Bývalý predseda parlamentu považuje za povinnosť hľadať mechanizmy na zlepšenie stavu v oblastiach, „o ktorých cítime, že sa tam koná niečo zlé“. Aj terajší a bývalý parlament podľa neho nesie zodpovednosť za stav súdnej moci, preto by sa poslanci mali snažiť odstrániť možné riziká návrhu a prijať čo najlepšiu novelu.

Hrušovský si je vedomý toho, že pôjde o systémovú zmenu, ktorá do prostredia 1400 sudcov môže vniesť nervozitu. Previerky sudcovskej spôsobilosti považuje za spôsob, ktorým sa dá dopracovať k rozhodnutiu, či sudca vymenovaný prezidentom je hodný nosiť talár a byť garantom spravodlivosti pre každého občana. „Nevylučujem ani vplyv tej mafie na tie zložky, ktoré to preverovanie robiť budú,“ konštatoval Hrušovský.

Ukotvenie manželstva ako základnej bunky v spoločnosti, od ktorej všetko záleží, nie je proti niekomu ale za niečo, myslí si poslanec KDH.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pavol Hrušovský
Firmy a inštitúcie SMER-SD