Lucia Žitňanská sa stala novou podpredsedníčkou Most-Híd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zitnanska bugar
Zľava: Predseda strany Most-Híd Béla Bugár a nová podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská počas tlačovej konferencie po skončení zasadnutia Republikovej rady strany Most-Híd. Bratislava, 31. máj 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 31. mája (WEBNOVINY) – Strana Most-Híd je podľa jej predsedu Bélu Bugára dnes silnejšia. Ako povedal v sobotu na tlačovej besede po rokovaní Republikovej rady v Bratislave, dôvodom je zisk jedného miesta v Európskom parlamente.

V eurovoľbách bol zvolený za poslanca Európskeho parlamentu József Nagy. Doteraz nemala strana žiadneho. „Strana sa posilnila aj tým, že Republiková rada potvrdila líniu budovania občianskej strany a zvolila na post podpredsedníčky Luciu Žitňanskú. Tieto dve skutočnosti posilnia našu stranu,“ povedal Bugár.

Žitňanská chce pre stranu úspech

Žitňanská poďakovala členom Most-Híd za dôveru. „Dostalo sa mi žičlivého prijatia od momentu vstupu do strany,“ uviedla. Na Slovensku je podľa nej veľa ľudí, ktorí chcú, aby popri Smere existovala aj ponuka občianskej strany, ktorá osloví voličov programom. „Kde okrem sociálnoekonomických otázok dostanú priestor aj otázky práva, spravodlivosti, ochrany menšín a slabších. Chcem urobiť všetko preto, aby Most v tom zaznamenal úspech,“ uviedla.

Poslankyňa a bývala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská do strany Most-Híd vstúpila v apríli. Žitňanská v decembri vystúpila z SDKÚ-DS. Lucia Žitňanská vstúpila do politiky ako nominantka KDH, keď sa stala štátnou tajomníčkou na ministerstve spravodlivosti. Prvýkrát kandidovala za SDKÚ-DS ako nestraníčka v parlamentných voľbách v roku 2006, členkou strany bola od roku 2007. Vo vláde Ivety Radičovej (2010-2012) zastávala post ministerky spravodlivosti.

V pozícii ministerky presadila projekt zverejňovania zmlúv na internete a projekt otvorenej justície, ktorého súčasťou bolo aj zverejňovanie súdnych rozhodnutí alebo hodnotenie činnosti sudcov. V parlamentných voľbách v roku 2012 získala najväčší počet prednostných hlasov (viac ako 103-tisíc) zo všetkých zvolených poslancov SDKÚ-DS. V máji 2012 kandidovala na post predsedu SDKÚ-DS. Na kongrese ju porazil Pavol Frešo. Jeho ponuku stať sa podpredsedníčkou strany odmietla. V NR SR pôsobí v súčasnosti ako členka ústavnoprávneho výboru.

Zitnanska
Foto: SITA/Ján Slovák

Zmena na občiansku stranu

Na jeseň oslávi Most-Híd päť rokov existencie strany a to na sneme v Bratislave. Na sneme budú voliť nových členov predsedníctva, meniť stanovy. „Meníme sa zo strany spolupráce na občiansku stranu. Obsahovo, tým, že tvoríme občiansku víziu. Meníme sa aj formálne, zmeníme logo,“ povedal podpredseda strany László Solymos. Z loga strany má preto na sneme vypadnúť slovné spojenie „strana spolupráce“. Nahradiť ho má spojenie „občianska strana“.

Most-Híd dnes začal s prípravou na komunálne voľby, ktoré budú na jeseň. Republiková rada rozhodla, že o zložení koalícií v okresných a krajských mestách nebudú rozhodovať regionálne štruktúry, ale celorepublikové predsedníctvo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe József NagyLászló SólymosLucia ŽitňanskáPavol Frešo
Firmy a inštitúcie Most-Híd