Procházka chcel predvolebnú reklamu načierno, tvrdí Matovič

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Radoslav Procházka
Radoslav Procházka dodržal svoj sľub a v druhom kole volieb podporí opozičného kandidáta. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 2. júna (WEBNOVINY) – Zakladateľ strany Sieť Radoslav Procházka ešte ako prezidentský kandidát chcel podľa Igora Matoviča v jeho novinách platiť svoju propagáciu v hotovosti, bez potvrdenia, teda načierno.

Ako povedal Matovič v pondelok na tlačovej besede, Procházka od neho vyžadoval, aby sa priamo podieľal na nelegálnom financovaní jeho predvolebnej kampane. Prečo dva mesiace mlčal, zdôvodnil Matovič tým, že rozmýšľal o zverejnení tejto informácie. Uvažoval, či má zmysel sa o niečo snažiť, keď ten, od ktorého očakával absolútnu čistotu, je rovnako skazený ako tí, ktorých chce nahradiť. „Chcel som odísť z politiky, ale zachoval by som sa ako zbabelec,“ vyhlásil Matovič.

Pred voľbami mal žiadať Procházka o stretnutie

Podľa Matoviča približne mesiac pred prvým kolom prezidentských volieb požiadal Procházka o osobné stretnutie. Stretli sa v miestnosti klubu OĽaNO v NR SR. „Procházka ma požiadal o sprostredkovanie inzercie do 39 novín siete Region press, ktoré vydáva naša rodinná firma. Išlo o dve polstranové inzercie na zadnej strane v hodnote cca 17 200 eur s DPH na propagáciu jeho osoby. Následne mi oznámil, že by si prial platiť inzerciu bez dokladu. Na moju otázku, že aký pomer by chcel platiť načierno bez dokladu, povedal, že od 50 do 90 percent. Na obhajobu povedal, že veď aj tak to nemá šancu nikto nikdy skontrolovať. Oznámil som mu, že nikdy sme to nerobili,“ povedal Matovič.

Podľa Matoviča ho kandidát na najvyššiu funkciu v štáte nahováral na porušenie zákona, aby sa stal spolupáchateľom daňových zločinov. Podľa neho išlo o jeho najväčšie politické sklamanie. „Neviem si predstaviť väčší cynizmus a pokrytectvo politika, ako poúčať a moralizovať, všade hovoriť o novom étose verejnej služby a zároveň ľudí okrádať o ich dane. V čom je iné jeho konanie od Mečiarovej igelitky, fiktívnych darov SDKÚ, alebo hlasu podobnému Ficovi. V ničom!“ vyhlásil Matovič.

Matovič dôkazy nemá, lebo sa to stalo medzi štyrmi očami. Počíta s tým, že Procházka povie, že si vymýšľa. Preto Procházku vyzýva, aby sa podrobili detektoru lži. „Budem sa ho pýtať otázky o čiernom financovaní jeho kampane, na jeho sponzorov a skutočné náklady na kampaň. Ak sa dokáže, že som si to vymyslel, odídem definitívne z politiky,“ vyhlásil Matovič.

Matovič odkazuje na morálny zločin

Podľa neho nedošlo k žiadnemu trestnému činu, ale došlo k morálnemu zločinu. „Je to len na morálne odsúdenie človeka, ktorý moralizuje, a v tom istom čase si dohaduje obchádzanie zákona,“ povedal s tým, že malo ísť o okradnutie štátu o DPH, obídenie zákona o dani z príjmu a zákona o financovaní volebných kampaní. „Presne o tomto bola Gorila,“ vyhlásil.

Líder OĽaNO so svojím tvrdením prichádza až teraz, lebo nechcel zasiahnuť do predvolebných kampaní pred prezidentskými voľbami a eurovoľbami. Matovič si nevie si predstaviť, že by Procházkovi veril, preto s ním vylučuje akúkoľvek spoluprácu.

„Neviem si predstaviť zveriť mu štátny rozpočet. Ak sa obdobné svinstvo dozviem o iných, zverejním informáciu okamžite,“ upozornil. Matovič zároveň pripomenul, že špecialisti odhadli, že kampaň Procházku stála 700- až 800-tisíc eur. Oficiálne priznal 250-tisíc. „Kde sa stratil rozdiel? Možno chcel preprať peniaze od finančných skupín, alebo sponzorov,“ dodal.

Obvinenie môže byť podľa analytika účelové

Politický analytik Ján Baránek považuje Matovičovo vyhlásenie za obvinenie, ktoré môže byť ťažké dokázať. „Pokiaľ sa stretli na klube bez svedkov, tak to bude tvrdenie proti tvrdeniu, no je hlavne na Radoslavovi Procházkovi, aby sa k tomu vyjadril,“ povedal pre agentúru SITA Baránek. Podľa Baránka je tiež otázne, prečo Matovič s týmito tvrdeniami prišiel po dvoch mesiacoch. „Keď je viac-menej jasné, že Procházka mu berie percentá. Takže to môže byť aj účelové,“ dodal Baránek.

Procházka je pripravený podrobiť sa vyšetreniu na detektore lži. Spolu s ním aj jeho vedúci štábu Martin Dubéci. „Za inzerciu v tituloch vydavateľstva Regionpress sme na základe faktúr zaplatili spolu 17 224 eur, z toho 2870 eur bola DPH. Nič nad rámec tejto sumy sme mu ani nezaplatili, ani nikdy neponúkali zaplatiť,“ uvádza Dubéci v stanovisku, ktoré poskytol agentúre SITA.

Matovič privítal, že Procházka chce ísť na detektor a veľmi sa na to teší. „Len si myslím, že bude musieť zadať objednávku do výroby. Taký detektor ešte nevymysleli, cez ktorý by Procházka prešiel,“ povedal Matovič pre agentúru SITA. Matovič však predpokladá, že ego Procházku je dostatočne napučané, aby si myslelo, že dokáže oklamať aj detektor. „Dúfam, že nebude utekať do prvej garáže a donesie papier. Keď naozaj chce, nech to zorganizujú nejakí nezávislí, napríklad novinári,“ vyhlásil Matovič.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor MatovičJán BaránekMartin DubéciRadoslav Procházka