Glváč by pozval ukrajinského ministra obrany na rokovanie V4

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Ukrajinská armáda ešte v utorok uskutočnila v Donecku rozsiahly zásah proti separatistom, ktorý si vyžiadal až 50 obetí. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 3. júna (WEBNOVINY) – Rokovanie ministrov obrany krajín Visegrádskej štvorky (V4) by sa mohlo v budúcnosti konať aj za účasti ukrajinského ministra obrany. Navrhol to slovenský minister obrany Martin Glváč počas utorkového stretnutia s rezortnými kolegami z V4 v Bruseli.

Stretol sa s nimi pred začiatkom oficiálneho zasadnutia ministrov obrany členských krajín NATO. O rokovaní informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Mohli by diskutovať o spolupráci

Slovenský, český, maďarský minister obrany a poľský štátny podtajomník zároveň potvrdili záujem na účasti Ukrajiny v bojovej skupine V4. „Spoločne by sme mohli prediskutovať viaceré formy spolupráce, nielen účasť Ukrajiny v bojovej skupine V4, na ktorej sme sa zhodli,“ uviedol minister Glváč. Dodal, že počas slovenského predsedníctva V4 bude dôležité, aby sa naplánované projekty zmenili na konkrétne.

Podľa štátneho podtajomníka poľského ministra obrany Roberta Kupieckeho je spolupráca Ukrajiny v rámci bojovej skupiny V4 signálom aj pre Európsku úniu. Maďarský minister obrany Csaba Hende informoval, že s Ukrajinou už diskutovali o tom, ako by mohli prispieť.

Súhlasil aj český minister obrany

Dôležitosť spoločného projektu bojovej skupiny V4 potvrdil na rokovaní aj český minister obrany Martin Stropnický. „Tento projekt je pre nás prioritou,“ zdôraznil. Zároveň navrhol, aby Ukrajina predložila aj konkrétne návrhy jej príspevkov, s ktorými by sa mohla do tohto projektu zapojiť.

Predstavitelia rezortov obrany dnes na stretnutí potvrdili spoločný záujem na spojení certifikačného cvičenia bojovej skupiny a NATO cvičenia Trident Juncture 2015. Minister Glváč na stretnutí poďakoval za doterajšie predsedníctvo Maďarska a deklaroval záujem plynule nadviazať na doterajšiu úspešnú spoluprácu. Počas slovenského predsedníctva, ktoré sa začína 1. júla 2014, by mal byť vypracovaný plán spoločných cvičení krajín V4.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin Glváč
Firmy a inštitúcie V4 Vyšehradská štvorka