Politológ: Odchod Dzurindu a Mikloša otvára dvere Radičovej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Iveta radicova
Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš a podpredsedníčka SDKÚ-DS Iveta Radičová počas tlačovej besedy po rokovaní Prezídia SDKÚ-DS. Bratislava, 25. október 2011. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 4. júna (WEBNOVINY) – Odchod Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša z SDKÚ-DS otvára dvere expremiérke Ivete Radičovej, myslí si politológ Michal Horský.

„Otvorenou a zaujímavou je otázka, či sa bývalá premiérka po tomto kroku navráti do strany, ktorej rady takým nemastným-neslaným spôsobom opustila,“ vyjadril sa pre agentúru SITA Horský. Podľa jeho názoru mali Dzurinda a Mikloš odísť skôr.

„Neskoro, ale predsa sa otec a krstný otec, zakladatelia SDKÚ-DS, odhodlali ku kroku, ktorý mal nasledovať bezprostredne po páde Radičovej vlády,“ povedal Horský. „Konsolidácia porazenej SDKÚ-DS spred dvoch rokov by vyzerala úplne inak, ako bude vyzerať súčasná konsolidácia, keď sa potáca na prahu zvoliteľnosti do parlamentu,“ dodal.

„Pre SDKÚ-DS je to ďalší úder z hľadiska jej pozície,“ povedal politológ Grigorij Mesežnikov. Mikuláš Dzurinda je podľa neho vnímaný ako tvár strany a Ivan Mikloš ako autor ekonomických reforiem, ktoré si zo stranou spájajú jej voliči. Strane preto podľa Mesežnikova hrozí ďalšie zníženie preferencií.

Horský tvrdí, že SDKÚ-DS čaká ťažká práca, aby uhájila päťpercentný prah zvoliteľnosti. „Erózia SDKÚ-DS je asi už nezastaviteľná, najmä ak vyprázdnený priestor už s úspechom zapĺňajú iné strany, ktoré sa hlásia k hodnotám európskych ľudových strán,“ vraví Horský. Podľa Mesežnikova bude zaujímavé sledovať, aké majú Dzurinda s Miklošom ďalšie plány vo svojej politickej činnosti.

Poslanci NR SR Dzurinda a Mikloš sa k odchodu zo strany vyjadria v stredu popoludní na tlačovej besede.

VIAC SA O ICH ODCHODE ZO STRANY SDKÚ DOČÍTATE TU

.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Grigorij MesežnikovIvan MiklošIveta RadičováMichal HorskýMikuláš DzurindaPavol Frešo
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana