KDH a Smer si podľa SaS zmenou ústavy sľúbili lásku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ján Figeľ, Robert Fico
Foto: SITA, AP

BRATISLAVA 4. júna (WEBNOVINY) – Poslanci v stredu schválili novelu ústavy, ktorá zavádza zmeny v justícii a chráni manželstvo. Viac o ústavnej zmene z dielne Smeru a KDH sa dočítate

.

Prinášame vám na zmenu ústavy REAKCIE jednotlivých politikov a politických strán.

Smer a KDH sa stali nositeľmi kultúry neznášanlivosti, kritizuje SaS

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a Smer-SD si schválením novely ústavy podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) sľúbili lásku. Ako sa ďalej uvádza v stanovisku strany, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa Katarína Svrčeková, politický obchod medzi Smerom-SD a KDH prináša niektoré zmeny v personálnej politike súdnej moci.

„Sme však ďaleko od toho, aby sme od nich očakávali prielom a radikálnu zmenu k zlepšeniu. Tú môžu priniesť len také zmeny v justícii, ktoré ju otvoria verejnosti a zo súdnych rozhodnutí odstránia svojvôľu a subjektivizmus,“ informuje strana.

SaS s uspokojením prijala aspoň fakt, že na nátlak opozičných strán vrátane nich tento tandem ponechal prezidentovi právomoc menovať časť členov Súdnej rady SR.

Ústavné ukotvenie manželstva ako jedinečného zväzku muža a žena pokladá Sloboda a Solidarita za chybný krok. „Jeho skutočným zdrojom a motívom nie je ochrana tradičnej rodiny, ale kultúra neznášanlivosti, ktorej hlásateľmi sa z čisto vypočítavých dôvodov stali Smer-SD a KDH,“ píše sa v stanovisku.

SaS cíti potrebu skutočné motívy týchto dvoch strán pred tvárou verejnosti demaskovať. KDH sa týmto krokom podľa strany dostalo do gravitačného poľa Smeru-SD, ktorý cíti, že je už za zenitom a pre vládnutie po budúcich parlamentných voľbách bude potrebovať koaličného partnera. SaS bude preto pracovať na tom, aby takýto bigótno-populistický tandem Slovensko neviedol.

Zmena ústavy je podľa Fica sviatkom

Každé prijatie ústavného zákona je podľa premiéra Roberta Fica sviatkom, keďže dosahovanie ústavnej väčšiny je mimoriadne ťažké, predovšetkým na dnešnej roztrieštenej stredopravej scéne.

Schválenie novely ústavy o zmenách v justícii a ochrane manželstva považuje Fico za vynikajúcu správu pre každého, kto má pochybnosti o justícii. Právnu normu premiér vníma ako odrazový štartovací mostík pre zmeny v justícii.

„Dokázali sme oddeliť pozície predsedu najvyššieho súdu a súdnej rady, či zaviesť previerky sudcov, čo dáva významný predpoklad očistenia justície, z čoho sa mimoriadne teším,“ povedal Fico novinárom.

Fico verí, že novela ústavy bude vo vzťahu k súdnictvu impulzom, ktorý môže veľa vecí zmeniť ešte počas 1,5-ročného zvyšku funkčného obdobia tejto vlády. „Minimálne sa naštartovala nejaká atmosféra – áno, chceme niečo v justícii urobiť,“ uviedol predseda vlády.

Z novely ústavy, ktorá okrem zmien v justícii prináša aj ústavné zakotvenie manželstva ako jedinečného zväzku muža a ženy, by sme sa mali podľa Fica tešiť. Podľa jeho slov sa novelou dostali na stôl hodnotové témy. „Je to opäť prelomové rozhodnutie parlamentu. Dobre viete, ako sa ťažko získava ústavná väčšina,“ povedal Fico.

„Novela umožní, aby sme v justícii začali robiť opatrenia a rozhodnutia, na ktoré doteraz neexistoval žiadny rámec,“ hovorí premiér.

Úprava o manželstve podľa Fica nebude vyrušovať ľudí, ktorí žijú iným spôsobom

Okrem toho sa do ústavy dostane definícia manželstva ako jedinečného zväzku muža a ženy. Fico hovorí, že nemá s definíciou žiadny problém, už sa tak manželstvo dávno definuje aj v zákone o rodine.

„Veď v zákone o rodine máme túto definíciu už niekoľko rokov. Len sa to posúva do ústavnoprávnej polohy. Chcem však jasne povedať, že takáto právna úprava, ktorá je v Ústave SR, nebude mať žiadny následok alebo nebude vyrušovať iných ľudí, ktorí na to majú iný názor alebo žijú iným spôsobom. Toto je vyslovene ochrana manželstva ako takého,“ povedal Fico.

Poslanci nrsr
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Figeľ osobitne poďakoval Smeru

Predseda KDH Ján Figeľ osobitne poďakoval Smeru-SD za schválenie novely ústavy. Následne poďakoval aj klubu KDH a ostatným poslancom, ktorí novelu podporili. Ako povedal v stredu na tlačovej besede, schválenie ústavy je výraz zodpovednosti a odvahy riešiť aktuálne veci.

„KDH je dôsledná a konštruktívna opozícia. Sme pripravení podporiť návrhy, ktoré pomôžu spoločnosti,“ povedal. KDH je podľa neho kompaktné a akcieschopné hnutie.

Ochrana manželstva sa týka podľa Figeľa rodinnej politiky. „Nie je to koniec cesty. Na ústavu musí nadväzovať séria krokov pre prorodinnú politiku. To, čo je dobré pre rodinu, je dobré aj pre spoločnosť a štát,“ zdôraznil. Justícia potrebuje podľa Figeľa zlepšenia. Zmeny v ústave sú podľa neho potrebné pre zdôveryhodnenie súdnictva.

Podľa Žitňanskej je v rozpore s princípom otvorenej justície

Novela ústavy v časti justície je podľa podpredsedníčky Mosta-Híd Lucie Žitňanskej v rozpore s princípom otvorenej justície. Ako povedala po hlasovaní novinárom, previerky na základe spravodajských informácií za zatvorenými dverami v súdnej rade sú len ilúziou očisty justície.

„Nemôžu naplniť skutočný cieľ,“ povedala. Žitňanská je presvedčená, že budú nasledovať dlhé procesy. O vykonávacom zákone bude zrejme rozhodovať podľa nej ústavný súd. „Budeme svedkami sťažností na ústavnom súde. Obávam sa, že avizovaný výsledok sa nedostaví. Naopak, môže nastať zhoršenie situácie,“ zdôraznila.

Schválená novela zavádza plošné preverovanie sudcovskej spôsobilosti pre všetkých sudcov. O tom, či sudca spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ktoré dávajú záruku, že funkciu sudcu bude vykonávať riadne, bude rozhodovať súdna rada. O strate predpokladov sudcovskej spôsobilosti rozhodne disciplinárny senát.

Jurinovú zmeny justície nepresvedčili, aj tak hlasovala za

Ústavná ochrana manželstva je mimoriadne dôležitá, pokiaľ sa nezneužije ako nástroj vydierania iných strán. Uviedla to v stredu počas rozpravy v parlamente podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová (OĽaNO).

„Zhoda veľkej väčšiny opozičných poslancov na ústavnom zakotvení definície manželstva a následná snaha o reformu v justícii vyvolávala najskôr nádej na naštartovanie veľkých zmien, že sa deje veľká vec, no dnes si to tvrdiť už nedovolím,“ uviedla s tým, že ak justícia podľa nových pravidiel nebude vedieť lepšie fungovať, Smer-SD si ich ľahko upraví, keďže na to mu bude stačiť obyčajná väčšina.

Napriek tomu sa však rozhodla zmenu ústavy podporiť a zahlasovala za. Vysvetlila to tým, že je málo pravdepodobné, že by sa v budúcnosti mohla nájsť ústavná väčšina poslancov na ukotvenie manželstva ako spoločenstva muža a ženy do ústavy a toto je možno posledná príležitosť.

„Ochrana manželstva je podľa mňa veľmi dôležitá vec, najmä v súvislosti s tým, že z takzvaných vyspelých západných krajín sa na nás valia trendy, ktoré zneisťujú mnohých ľudí,“ poznamenala Erika Jurinová, ktorá si navyše myslí, že v ústave by malo byť takisto explicitne zadefinované právo rodičov na to, aby vychovávali deti v súlade s ich presvedčením.

O zmenách súvisiacich so súdnictvom Erika Jurinová presvedčená nie je, ale ochranu manželstva považuje za natoľko závažnú, že záujem rodiny prevýšil jej obavy z rizík, ktoré prinesie takéto znenie

Rafaj víta posilnenie hodnotovej línie v ústave

Prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj víta posilnenie hodnotovej línie v Ústave SR. Ako ďalej uviedol pre agentúru SITA, SNS sa dlhodobo hlási k tradično-konzervatívnemu prúdu názorov na manželstvo ako jedinečného zväzku jedného muža a jednej ženy.

„Národniari, ktorí položili základný kameň Ústavy Slovenskej republiky, preto kvitujú jej novelu, ktorou sa do základného zákona štátu vracajú principiálne hodnotové línie. V zložitej dobe pochybností a morálnej krízy je to pre spoločnosť aj zahraničie dôležitý signál, že nielen chlebom je človek živý a že Slovensko chráni a podporuje tradičné hodnoty aj v oblasti úpravy manželstva a rodiny,“ poznamenal.

Ako dodal, žiaľ, nepresadila sa zmena o účele manželstva a ochrana osvojovania detí pred pármi rovnakého pohlavia, preto SNS naďalej podporuje iniciatívu Aliancie za rodinu na vypísanie referenda o dôslednejšej a komplexnej ochrane manželstva, rodiny a detí. Podľa SNS novela vysiela pre ultraliberálov a lobistov za práva LGBTI skupín dôležitý odkaz o nemožnosti uzákonenia manželstva medzi homosexuálnymi pármi.

„Najvyšší zákon od septembra jasne stanoví, že manželstvo na Slovensku nemôže vzniknúť medzi osobami rovnakého pohlavia,“ doplnil.

Ministerstvo spravodlivosti mimoriadne teší, že novela ústavy má širokú podporu

Ministerstvo spravodlivosti mimoriadne teší, že schválená novela ústavy získala takú širokú politickú podporu, informoval Pavol Kubík z rezortu spravodlivosti.

„Sme radi, že sa v Národnej rade SR podarilo prijať dôležité zmeny v prospech obnovenia dôveryhodnosti justície. Rezort od začiatku intenzívne spolupracoval s predkladateľmi a zabezpečoval potrebný odborný servis,“ píše sa v stanovisku ministerstva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Erika JurinováJán FigeľKatarína SvrčekováRafael Rafaj
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky