Obrazom: Armáda vyberala vojakov do elitného pluku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Výber adeptov pre službu v 5. pluku.
Adept na službu v 5. pluku špeciálneho určenia počas ukážky zoskoku v rámci výberu adeptov pre službu v 5. pluku. Žilina, 5. jún 2014. Foto: SITA/Milo Fabian

ŽILINA 5. júna (WEBNOVINY) – Pri pravidelnom výbere vojakov do elitnej jednotky žilinského 5. pluku špeciálneho určenia vypadlo po štyroch dňoch testovania fyzickej a psychickej pripravenosti už 28 zo 46 adeptov.

Podľa inštruktorov väčšina frekventantov vypadla počas sedemkilometrového nočného pochodu. „Uchádzači absolvovali diaľkový presun s kompletným približne 25-kilogramovým výstrojom. Mali na to časový limit, trasu a rýchlosť určoval inštruktor. Najlepší to zvládli za 57 minút. Po preverení fyzickej pripravenosti testujeme tímovú spoluprácu a zvládanie stresových situácií. Niekto ťažšie zvláda menej spánku, niekto hlad či smäd,“ povedal inštruktor zo žilinského pluku.

Obrazom: Výber vojakov do elitnej jednotky

Koľkí budú nakoniec úspešní a stanú sa príslušníkmi elitného pluku sa podľa hovorcu pluku Mária Pažického odhadnúť nedá, počet prijatých vopred určený nie je. „Nevieme ani, ako dlho potrvá výber uchádzačov, či osem, 10 alebo 14 dní. Prispôsobujeme to podľa toho, aké sito potrebujeme nastaviť. Program výberu je tajný, poznajú ho len inštruktori, takže ani uchádzači nevedia, čo ich kedy čaká,“ povedal Pažický s tým, že 5. pluk špeciálneho určenia, ktorý je určený na plnenie úloh v špeciálnych operáciách, si vyberá nových príslušníkov iba spomedzi profesionálnych vojakov .

Uchádzači sú počas výberu aj pod dohľadom psychológa. „Je to enormná fyzická záťaž, keď sa jednotlivec dostáva na hranicu svojich síl. Inštruktori sa snažia u uchádzačov zistiť ich pozitíva aj slabiny,“ povedal psychológ špeciálneho žilinského pluku, podľa ktorého neúspešní vojaci končia zväčša po fyzickom vyčerpaní a na ich psychike badať najmä sklamanie.

„Byť v 5. pluku je česť. Bol to vždy môj sen. Predtým som bol v Afganistane. Keď som videl, ako to funguje inde vo svete, tak mi to bolo trošku ľúto a chcem, aby to fungovalo všade aspoň tak ako u nás,“ povedal jeden z 18 adeptov, ktorí doterajšie testovanie zvládli a pokračujú ďalej.

Výber adeptov pre službu v 5. pluku.
Adept na službu v 5. pluku špeciálneho určenia počas ukážky zoskoku v rámci výberu adeptov pre službu v 5. pluku. Žilina, 5. jún 2014.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Ozbrojené sily Slovenskej republiky