Obyvatelia v Novej Bošáci rozhodujú o osude starostu a školy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Referendum
Foto: SITA/Michal Burza

NOVÁ BOŠÁCA 7. júna (WEBNOVINY) – Obyvatelia obce Nová Bošáca v okrese Nové Mesto nad Váhom v sobotu v miestnom referende rozhodujú o odvolaní starostu Jána Juriku z funkcie a o osude druhého stupňa základnej školy. Referendum na základe petície občanov vyhlásilo obecné zastupiteľstvo.

V ľudovom hlasovaní môžu odpovedať na otázky, či sú za zachovanie výučby na druhom stupni v miestnej základnej škole a či sú za odvolanie Jána Juriku z funkcie starostu. Referendovú miestnosť v budove obecného úradu otvorili podľa podpredsedu referendovej komisie Martina Oprchala o 7:00, otvorená bude do 22:00. Aby bolo referendum platné, musí sa na ňom zúčastniť nadpolovičná väčšina oprávnených voličov.

Nespokojnosť so starostom odštartovali racionalizačné opatrenia, v dôsledku ktorých by boli od septembra zatvorené triedy druhého stupňa v miestnej základnej škole. Škola v Novej Bošáci je jednou z tých, v prípade ktorých ministerstvo školstva navrhlo zrušiť druhý stupeň.

Ak by sa ho obec rozhodla zachovať, musela by sa podieľať na jeho financovaní. Starosta Ján Jurika hovorí, že dôvodom racionalizačných opatrení je nízky počet žiakov. V škole je momentálne 60 detí, na budúci rok by ich malo byť ešte menej. O zachovanie druhého stupňa podľa jeho slov bojoval a situáciu riešil aj v Bratislave. V tom, že by mali žiaci dochádzať do susednej dediny Bošáca, problém nevidí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia