Starý most prevezú na východ, vzniknú z neho dva nové

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Starý most sa zmenšuje, ostáva len niekoľko metrov
Pohľad na Starý most počas demontáže pri príležitosti kontrolného dňa na stavbe prvej etapy Nosného dopravného systému - prestavby Starého mosta a budovania električkovej trate do Petržalky. Bratislava, 21. máj 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

PREŠOV 7. júna (WEBNOVINY) – Tri časti mostných konštrukcií zo Starého mosta v Bratislave poputujú na východ republiky, kde z nich postavia dva mosty cez rieku Ondava. Obce Kladzany, Hencovce, Nižný Hrušov a Dlhé Klčovo vo Vranovskom okrese získali od mesta Bratislava zadarmo 138 metrov oceľových konštrukcií, ktoré si musia prepraviť na opačnú stranu republiky na vlastné náklady.

Ako uviedol pre agentúru SITA starosta z Kladzian Daniel Lorinc, pôjde zhruba o 300 ton železa, ktoré by mali previezť do obcí podľa ich odhadu na 15-tich kamiónoch. Spoločnosť Eurovia, ktorá rozoberá Starý most a postaví nový, musí oceľové polia rozobrať na také diely, ktoré sa vojdú do kamiónov. Nepôjde teda o žiaden nadrozmerný náklad. Podľa optimistického scenára by sa s prevozom mohlo začať už v priebehu budúceho týždňa, predpokladá Lorinc. Nakladanie a prevoz bude samosprávy stáť približne 10-tisíc eur.

Bratislava materiál nemôže predať

Vedúca referátu mediálnej komunikácie Hlavného mesta SR Bratislava Daniela Rodinová uviedla, že obce Kladzany a Hencovce majú záujem o nosník dlhý 32 metrov, ďalšie obce – Nižný Hrušov a Dlhé Klčovo, majú záujem o mostné polia dlhé 106 m.

Mesto ich nemôže predať, pretože by sa o výnos z nich znížila celková cena zákazky, ktorá je viazaná na prefinancovanie z eurofondov. Brusel by to mohol považovať za neoprávnene získané peniaze a musela by sa prepočítavať analýza nákladov celého projektu, čím by sa jeho realizácia o niekoľko mesiacov oneskorila. Preto vo verejnoprospešnom záujme môže mesto len bezodplatne darovať spomínané mostné polia,” vysvetlila Rodinová. Ako ďalej uviedla, je v záujme samotných obcí, aby si čím skôr odviezli časti Starého mosta, aby sa zbytočne nezvyšovali náklady za ich skladovanie.

Zníženie vzdialenosti medzi obcami

Starosta obce Dlhé Klčovo Andrej Kulik uviedol, že zhruba dve tretiny mostnej konštrukcie použijú na výstavbu mosta medzi ich obcou a Nižným Hrušovom. Pôvodný most už prakticky neexistuje, bol v takom dezolátnom stave, že ho museli rozobrať. Nový most postavia na troch pilieroch, bude dlhý 106 metrov a budú po ňom môcť jazdiť aj nákladné vozidlá, s výnimkou kamiónov, jedna časť bude určená pre chodcov a cyklistov. Financie chcú získať aj z externých zdrojov, na čo vytvoria účelové združenie obcí. Náklady odhaduje na jeden milión eur. Most priblíži obce na tri kilometre, terajšia obchádza predstavuje 14 kilometrov.

Druhý most spojí Kladzany a Hencovce. Starosta Lorinc uviedol, že pôvodný most je v dezolátnom stave. Pre nevysporiadané majetkové pomery nebol dlhé roky udržiavaný. Záplavy v roku 2010 ešte podmyli jeden z dvoch pilierov. Nový most bude oproti pôvodnému širší, okrem vozovky pre autá bude v jednej časti chodník pre peších a cyklistov. Cenu nového mosta starosta nechcel odhadovať, pokiaľ nemá v rukách potrebnú dokumentáciu. Počas výstavby budú obyvatelia môcť používať iný most, ktorý je v obci na inom mieste.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia