Slovenskí vojaci budú cvičiť obranu spoločne s českými

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vojaci, vojak, armáda
Foto: SITA/Lukáš Macek

BRATISLAVA 10. júna (WEBNOVINY) – Vo vojenských výcvikových priestoroch na Lešti a v Kamenici nad Cirochou bude na jeseň cvičiť 1300 slovenských a českých vojakov. V zostave mechanizovanej brigády si precvičia plnenie úloh podľa článku 5 Washingtonskej zmluvy, ktorý hovorí o kolektívnej ochrane členských krajín NATO.

Vojny nepoznajú hranice

Na spoločnom cvičení, ktoré dostalo pracovný názov „Ground Pepper 2014“, sa dohodol slovenský minister obrany Martin Glváč s českým kolegom Martinom Stropnickým počas aprílového spoločného rokovania vlád SR a ČR v Skalici. „Takéto cvičenie je pre vojakov výbornou príležitosťou ako si vzájomne precvičiť zladenie svojich spôsobilostí. Armády musia vedieť spolupracovať, pretože ozbrojené konflikty nepoznajú hranice,“ uviedol minister obrany SR Glváč.

Podľa jeho slov by boli radi, keby sa toto cvičenie podarilo rozšíriť ešte aj o účasť krajín V4 a možno aj ostatných aliančných partnerov. „Určite všetkých na cvičenie pozveme,“ dodal Glváč a pripomenul, že Visegrádska štvorka by mala od budúceho roka cvičiť pravidelne každý rok. „Je to jedna z úloh, ktorú sme dostali od predsedov vlád,“ pripomenul.

Útok proti jednému je proti všetkým

Cieľom cvičenia je zladiť a preveriť medzinárodné jednotky pri plánovaní a vedení operácie v rámci kolektívnej obrany, do ktorej by sa jednotky zapojili na základe spomínaného článku 5 Washingtonskej zmluvy. Ten hovorí, že ozbrojený útok proti jednej alebo viacerým členským krajinám, ktoré k zmluve o NATO pristúpili, sa bude považovať za útok proti všetkým. To znamená, že by sa museli zmobilizovať a zasiahnuť v prípade napadnutia iného členského štátu Severoatlantickej aliancie.

Do cvičenia sa zo slovenskej strany zapoja pozemné a vzdušné sily, ako aj sily výcviku a podpory a 5. pluk špeciálneho určenia zo Žiliny. Využijú pri tom leteckú techniku a približne 70 kusov kolesovej a 40 kusov pásovej techniky. Príslušníci Ozbrojených síl SR a Armády Českej republiky si spoločne precvičia napríklad vedenie operácie v zastavanom priestore, presuny počas vedenia bojovej operácie, kontakt s protivníkom a ochranu vlastných síl, ale aj infiltráciu a exfiltráciu jednotiek špeciálneho určenia. Cvičenie by sa malo uskutočniť v koordinácii s medzinárodným cvičením vzdušných síl MACE XVI a stať sa aliančným cvičením.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin Glváč
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvyOzbrojené sily Slovenskej republiky