Slovenskí vojaci NATO sú v strehu, cvičia ich pripravenosť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vojaci vojak lest
ilustračné foto Foto: SITA/Dušan Hein

BRATISLAVA 9. júna (WEBNOVINY) – Všetky stupne velenia a riadenia Ozbrojených síl SR sú v pohotovosti, zaktivovali vojakov zaradených do takzvaného stand by fázy síl reakcie NATO (NRF). Všetko sú to cvičné aktivity na preverenie pohotovosti a pripravenosti síl zaradených do NRF.

Rozkaz na ich preverenie vydal v piatok večer na základe rozhodnutia ministra obrany Martina Glváča náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim. „Takéto preverovanie pohotovosti a cvičná aktivácia síl je bežný postup na udržiavanie úrovne ich pripravenosti počas pohotovosti,“ povedal 2. zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Pavel Macko.

Preverovanie vyvrcholí taktickým cvičením

Aktuálne preverovanie pohotovosti je odlišné, pretože sa robí neočakávane, pričom príprava ozbrojených síl na nasadenie je komplexná, teda bez akýchkoľvek obmedzení.

Preverenie pripravenosti vyvrcholí taktickým cvičením. Reálnu aktiváciu síl by v skutočnosti urobili na základe požiadavky orgánov NATO, po súhlase Severoatlantickej rady, pričom prípadné nasadenie Ozbrojených síl SR mimo územia Slovenskej republiky by bolo možné len na základe súhlasu Národnej rady SR.

„V tomto roku poskytuje Slovensko do NRF vysoko špecializovanú jednotku radiačnej, chemickej a biologickej ochrany z Práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany Rožňava, ale aj jednotku logistického zabezpečenia a menšiu jednotku vojenskej polície. Ide asi o 300 ľudí a 100 kusov techniky,“ dodal Macko. V najbližšom období je preto možné očakávať na cestách zvýšený pohyb vozidiel ozbrojených síl. O očakávaných presunoch budú verejnosť vopred informovať.

Preveria aj ďalšie jednotky

Počas tejto aktivity preveria aj ďalšie jednotky v silách vysokej pripravenosti, ktoré tvoria mechanizovanú práporovú skupinu, vrátane jednotiek bojovej podpory a bojového zabezpečenia, celkovo okolo 1000 ľudí. Tieto jednotky preveria len v ich útvaroch. Cvičná previerka ozbrojených síl bude pod priamym riadením 2. zástupcu náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Pavla Macka.

Ministerstvo obrany SR a Ozbrojené sily SR tak aj napriek nie ľahkej finančnej situácii zvyšujú intenzitu prípravy a výcviku. Cvičná aktivácia deklarovaných síl sa vykonáva v krátkej časovej pauze medzi dvomi fázami cvičenia domáceho krízového manažmentu Zelená vlna 2014, ktoré bude pokračovať praktickým výcvikom od 16. do 20. júna.

Rezort obrany tak nielen deklaruje, ale aj reálne dokazuje svoju pripravenosť na napĺňanie všetkých záväzkov, ktoré nám vyplývajú z členstva v Severoatlantickej aliancii. Zároveň ide aj o plnenie záväzkov voči občanom SR v rámci domáceho krízového manažmentu v prípade mimoriadnych situácií, či rôznych živelných pohrôm.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Milan MaximPavel Macko
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvyOzbrojené sily Slovenskej republiky