Po horúčavách prišla pohroma, búrka s vetrom ničili Košice

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Auto
Od rána mali popradskí hasiči už jedenásť výjazdov, z toho tri k požiarom. Zostávajúce výjazdy súviseli s vyčíňaním počasia. Foto: SITA/Viktor Zamborský

PREŠOV/KOŠICE 11. júna (WEBNOVINY) – Košičania zažili po horúcom dni prudkú búrku so silným nárazovým vetrom, čo spôsobilo v meste a jeho okolí veľké škody. Vietor strhával strechy, váľal stromy aj s koreňmi, niektoré cesty boli neprejazdné.

Prvé hlásenie mali hasiči pol hodiny po osemnástej. V smere na Jahodnú vietor polámal stromy a cesta tu bola niekoľko hodín neprejazdná.

Vietor strhával strechy

Na košickom letisku vietor zobral celú strechu zo súkromného hangára, jeho majiteľ však v ňom nemal zaparkované svoje lietadlo. Prevádzka na letisku nebola prerušená.

Silný vietor strhol aj plechovú strechu na základnej škole na Gemerskej ulici, kde na vrchnom poschodí dážď premočil triedy a chodbu. Hasiči tu pomáhali provizórne prekryť strechu školy. Ďalšie strechy zničil vietor na Podnikateľskej ulici a v Šebastovciach.

Ako informoval agentúru SITA operačný dôstojník Miroslav Betuš z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, popadané stromy narobili nemalé škody aj v areáli Východoslovenského onkologického ústavu na Rastislavovej ulici v časti Košice Juh.

Leteli aj nábytky z letných terás

Práve južná časť Košíic bola najviac zasiahnutá živelnou pohromou. Stromy popadali aj na autá a to nielen v Košiciach, ale aj v Moldave.

Posledné volanie o pomoc zaznamenali hasiči krátko pred 22:00, kedy volajúci žiadali ich asistenciu na Bulharskej a Borodáčovej ulici.

Všetky posádky sú od večera v teréne, kde odstraňujú škody. Nárazový vietor postrhával aj reklamné tabule, dopravné značky a nábytok z letných terás. Pováľané stromy zahatali aj prejazd záchranárskym vozidlám. Podľa operačného dôstojníka, k zraneniam osôb nedošlo. Búrka s vetrom trvala iba krátko, no narobila veľké škody.

Video: Búrka v Košiciach

Mesto mapuje škody po večernej búrke

Magistrát mesta Košice mapuje škody, ktoré živel v Košiciach napáchal. Popadané stromy a konáre už neblokujú žiadne cesty ani chodníky. Priame škody na majetku mesta sú zatiaľ evidentné na budove Základnej školy na Gemerskej ulici, kde vietor strhol časť strechy. Agentúru SITA o tom informovala Linda Šnajdárová z komunikačného referátu košického magistrátu.

Zamočené triedy upratovali aj rodičia

Napriek zdevastovanej streche sa v stredu v škole na Gemerskej ulici riadne vyučovalo. Riaditeľ školy Vladimír Šamaj uviedol, že ešte vo večerných hodinách poškodenú strechu provizórne prekryli.

Zamočené triedy a chodby na vrchnom poschodí po búrke personál školy spolu s niektorými rodičmi dali do takého stavu, že sa mohli v nich žiaci učiť. Vietor strhol plech zo strechy asi na ploche 500 metrov štvorcových, poškodené sú tiež bleskozvody a odkvapové rúry. Plech odletel do školskej záhrady, kde posekal stromy. Výšku škody však riaditeľ nevedel odhadnúť.

Nárazový vietor narobil problémy aj v objekte Východoslovenského onkologického ústavu na Rastislavovej ulici. Generálna riaditeľka ústavu Nataša Džunková informovala, že v ich areáli vietor vyvrátil osem smrekov, jeden strom spadol na osvetlenie a na cestu. Hasiči ho hneď po udalosti odstránili. „Prevádzka je bez obmedzenia a škoda sa rieši ako poistná udalosť,“ uviedla. Džunková.

Majetkové škody v Košiciach aj v okolí mesta majú hlavne súkromné osoby, ktorým vietor na viacerých miestach poškodil strechy a na letisku zničil jeden prázdny hangár.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia