Mimovládka: Zistenia ombudsmanky by vláda nemala ignorovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dubovcova ombudsmanka
Foto: SITA/Gabriel Kuchta

BRATISLAVA 12. júna (WEBNOVINY) – Vláda aj parlament by sa mali zisteniami verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej zaoberať a prijímať príslušné opatrenia na ich odstránenie.

Ako ďalej agentúru SITA informovala predsedníčka združenia Liga za ľudské práva Zuzana Števulová, aktivity aj zistenia ombudsmanky združenie plne podporuje. „Pokiaľ ide o vzťah vlády a parlamentu k činnosti verejnej ochrankyne práv, toto vnímame veľmi kriticky,“ poznamenala.

Ombudsmanka poukazuje na veci, ktoré sa ľudí týkajú

Inštitút ombudsmanky má podľa jej slov v demokratickej spoločnosti dôležité miesto a Dubovcová prináša svojou činnosťou veľmi podstatné zistenia a informácie v pochybeniach, ktorých sa štát dopúšťa. „Nedostatky, o ktorých ombudsmanka informuje, sa predsa týkajú nás občanov a obyvateľov tejto krajiny a vláda a parlament, ktoré platíme z našich daní, majú povinnosť sa jej zisteniami zaoberať a prijímať opatrenia,“ uviedla Števulová. Ako dodala, to sa žiaľ nedeje.

Za prácu ombudsmanky sa postavili viaceré mimovládne organizácie. V utorok 10. júna jej v Bratislave odovzdali podpornú petíciu s 2 700 podpismi. Jej iniciátorom bolo Centrum pre výskum etnicity a kultúry (CVEK), spustilo ju v januári tohto roku. Dôvodom výzvy na podporu verejnej ochrankyne práv bolo jednak neprerokovanie mimoriadnej správy ombudsmanky v septembri minulého roku, v ktorej sa okrem iného zaoberala aj policajným zásahom na ulici Budulovská v Moldave nad Bodvou z 19. júna 2013.

O zásahu v Moldave nemohla hovoriť

Dubovcová takisto nedostala slovo 8. januára na rokovaní vlády, kde chcela tiež hovoriť o tomto zásahu. „Nevypočutie ochrankyne práv v parlamente a vo vláde je prejavom arogancie charakteristickej pre nedemokratické režimy,“ uviedlo v texte výzvy na podporu centrum.

„Cítili sme potrebu podporiť Janu Dubovcovú, keďže už niekoľko mesiacov vláda aj parlament vehementne ignorovali jej mimoriadne správy,“ povedala Elena Gallová Kriglerová z CVEK-u. Ako zároveň povedala, boli prekvapení, aký veľký úspech petícia mala. „Evidentne sme zachytili moment, keď boli mnohí ľudia na Slovensku nahnevaní, ako štátne inštitúcie pristupujú k tomuto úradu,“ doplnila.

Dubovcovú petícia od mimovládnych organizácií potešila, dozvedela sa o nej až v čase, keď už prebiehala. „V podstate ma to veľmi podporilo, pretože to bolo akurát v tom období, keď orgány verejnej správy, Riaditeľstvo Policajného zboru či ministerstvo vnútra nereagovali na opatrenia, ktoré som navrhovala,“ povedala.

Verejnou ochrankyňou práv a jej správou o činnosti za minulý rok sa v utorok 10. júna zaoberal aj parlament na 35. schôdzi. Poslanci zobrali správu na vedomie. Poslanci požiadali vládu, aby riešila otázku sídla kancelárie ombudsmanky vo vlastníctve štátu alebo regionálnej samosprávy. Doteraz totiž kancelária sídli v budove, do ktorej dáva veľa peňazí zo svojho rozpočtu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana DubovcováZuzana Števulová