Prezident v parlamente nešetril kritikou, rýpol aj do médií

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gasparovic
Prezident Ivan Gašparovič rečnil v národnej rade skoro trištvrte hodinu, kritikou nešetril. Bratislava, 11. jún 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 11. júna (WEBNOVINY) – Približne štyridsať minút trvalo stredajšie vystúpenie dosluhujúceho prezidenta Ivana Gašparoviča v Národnej rade SR. Gašparovič, ktorý sa naposledy zákonodarcom prihovoril v roku 2009, v prejave poukazoval na vysokú nezamestnanosť, kritizoval stav súdnictva, korupciu, ale aj médiá. Naopak, vyzdvihol úlohu tradičnej rodiny a um a zručnosť nášho obyvateľstva.

Kľúčovým problémom je nezamestnanosť

Veľkým problémom moci je podľa Gašparoviča diskontinuita vládnych politík. „Niektoré reformné kroky jednotlivých vlád nadobúdali povahu nového začiatku. Nenadväzovali na predchádzajúci vývoj v rôznych oblastiach a rozrušovali jestvujúce formy, aby sa neskôr často vrátili k tomu, čo už spoľahlivo fungovalo,“ vyhlásil.

Kľučovým problémom Slovenska je podľa hlavy štátu vysoká nezamestnanosť. „Z odborného i politického hľadiska zostáva nezodpovedané vysvetlenie faktu, že na Slovensku – aj v prípadoch vysokého ekonomického rastu, zostáva nezamestnanosť vysoká. Významná skupina občanov Slovenska pritom pracuje v zahraničí. Ukazuje sa stále výraznejšie, že napriek prognózam o oživení nedochádza k poklesu nezamestnanosti,“ konštatoval. Ďalším neduhom, ktorý podľa Gašparoviča trápi Slovensko, je tzv. rómsky problém. „Je to pre spoločnosť časovaná bomba.“

Za nízku volebnú účasť môžu vraj aj médiá

Značnú pozornosť venovala hlava štátu vo svojom príhovore aj médiám. Prezident naznačil, že aj novinári môžu za to, že čoraz menej ľudí chodí k volebným urnám. „Média nie sú súčasťou politického systému, ani nesmú byť, ale často sa tak správajú. Pre občanov je neakceptovateľné, že prestávajú byť aktérmi utvárania verejného života. Nie sú objektívne informovaní, sú skôr ovplyvňovaní, až zavádzaní. Aj preto sa stále menší počet osôb zúčastňuje na voľbách,“ poznamenal. Ako Gašparovič dodal, nechce však všetku vinu zvaľovať len na médiá.

Ivan Gašparovič
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Dôveru občanov v demokratické inštitúcie a právny štát podkopáva podľa prezidenta fenomén korupcie. „Poškodzuje zároveň hospodárstvo a pripravuje štát o príjmy.“ Nízku dôveru verejnosti majú súdy, dodal prezident. Činnosť súdnej moci bola podľa neho nevhodne spolitizovaná, povesť sudcov utrpela ťažko pochopiteľnými žalobami na diskrimináciu, angažovaním sa sudcov v politike, viacerými prípadmi nečinnosti, spornými rozhodnutiami a podozreniami z korupcie. „Vybavenosť vecí je stále nízka a počet prieťahov narastá.“ Akékoľvek návrhy, ktoré pozitívne podporia zmeny v slovenskej justícii, treba podľa Gašparoviča uvítať.

Rodina a manželstvo sú pod tlakom

Hlava štátu vyzdvihla úlohu rodiny a manželstva. Tento inštitút je však podľa Gašparoviča pod neustálym tlakom. „Nové formy spolužitia budú musieť poskytnúť argumenty svojej oprávnenosti, nielen podľa dôležitého kritéria osobnej slobody dvoch partnerov, ale aj podľa kritérií budúcnosti detí a reprodukcie ľudstva,“ nazdáva sa.

Prezident sa v príhovore vrátil aj ku kauze nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Niektorí podľa neho stále spochybňujú jeho postup v tejto záležitosti. „Stále si pevne stojím na svojom stanovisku, že po komplexnom zvážení všetkých okolností, ktoré voľbu generálneho prokurátora sprevádzali, môj postup bol právne i politicky správny, a dovolím si tvrdiť, zodpovedný.“

Opozícia prejav prezidenta kritizuje

Prejav prezidenta v parlamente bol podľa poslanca NR SR Martina Poliačika (SaS) ako celé funkčné obdobie Gašparoviča, teda mentálne zaseknutý v minulom storočí a bez sebareflexie. Ako povedal Poliačik pre agentúru SITA, prezident síce pomenoval niektoré problémy, ale pomenoval ich ideologicky zaujato. „Bol spolutvorcom priestoru pre korupciu, ktorý na Slovensku vznikol. Aspoň po desiatich rokoch mohol povedať veci, v ktorých pochybil,“ zdôraznil Poliačik. Podľa neho prezident zabudol povedať v prejave, že bol spolutvorcom mnohých problémov, ktoré pomenoval. Poliačikov stranícky kolega Peter Osuský si odmietol prejav Gašparoviča vypočuť. „Ja som bol na prejave preto, lebo mám k funkcii prezidenta úctu,“ uviedol Poliačik.

Keď príde prezident po piatich rokoch do NR SR poslanec NR SR za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník očakáva hlbší prejav. „Zažili sme rozsiahly prejav, ale veľmi slabý, čo sa týka hĺbky myšlienok,“ povedal Kaník. Prezident sa podľa neho obmedzil na popis známych javov. „Gašparovič je typickým predstaviteľom duchovného myslenia a jedným z posledných predstaviteľov socialistickej éry, keď sa na veci súčasnosti díva s pohľadom spred tridsiatich rokov. To spoločnosť nemôže nikam posunúť,“ konštatoval.

Podľa poslanca Smeru-SD Antona Martvoňa bol prezidentov prejav nadstranícky a hodný veľkého politika. „Gašparovič dokázal za desať rokov, že je mediátorom, dokázal spojiť spoločnosť po voľbách, keď vyhral nad Vladimírom Mečiarom. Krásne poukázal na problémy štátu. Neopomenul mladých, čo sa mi páči. Bol to veľmi dobrý prejav,“ povedal pre agentúru SITA.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka je rád, že prezident vystúpil pred NR SR. „Rozlišujem osobu Ivana Gašparoviča a úrad prezidenta SR. Poňal som jeho prejav s úctou, aj keď bol jeho prejav ako jeho prezidentovanie. Nevýrazný prejav, nevýrazný prezident,“ povedal Vašečka pre agentúru SITA. Ako prezident bol podľa neho Gašparovič v tieni najmä počas vlád Roberta Fica. V prejave nevýrazne pomenoval situáciu. „S niečim sa dalo súhlasiť, s niečim nie a niektoré pomenovania vyvolávali úsmev,“ dodal.

Prezident pomenoval podľa šéfa klubu KDH Pavla Zajaca široké spektrum problémov, ale mrzí ho, že správu nepredniesol skôr. „Ak vedel o problémoch na Slovensku, prečo preto viac neurobil, keď sám seba pomenoval za mediátora,“ opýtal sa Zajac.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan GašparovičPeter Osuský
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky