Ukrajinci získali späť Mariupoľ, povstalci prišli o život

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Foto: SITA/AP

KYJEV 13. júna (WEBNOVINY) – Ukrajinské jednotky v piatok obkľúčili strategický prístav Mariupoľ a opäť nad ním získali kontrolu. Prístav bol mesiace v rukách proruských separatistov. Ako informoval minister vnútra Arsen Avakov, na budove mestskej radnice opäť zaviala ukrajinská vlajka.

Avakov predtým oznámil, že v okolí mesta sa začala „aktívna fáza protiteroristickej operácie“ s cieľom opätovne získať kontrolu nad oblasťou.

Obrazom: Na Ukrajinu zavítali ruské tanky, na východe sa bojuje

Operácia podľa ministra prebieha úspešne. „Všetky dôležité pozície obsadené teroristami získavame pod kontrolu,“ napísal Avakov na sociálnej sieti Facebook. Dodal, že boje momentálne prebiehajú v centre mesta, ktoré je obkľúčené ukrajinskými vojakmi.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Avakov vyzval občanov, aby nevychádzali zo svojich domovov. Na operácii sa zúčastňujú príslušníci Národnej gardy a jednotky ministerstva vnútra. V boji o Mariupoľ prišli podľa povstalcov o život piati ich bojovníci.

Mariupoľ s asi pol miliónom obyvateľov leží pri Azovskom mori na juhovýchode Ukrajiny blízko hranice s Ruskom. Proruskí separatisti tu už v apríli obsadili radnicu a ďalšie vládne budovy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať