Slovenské elektrárne pozývajú do elektrární Nováky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Logo
Foto: Slovenské elektrárne

BRATISLAVA 13. júna (WBN/PR) – Slovenské elektrárne, spoločnosť skupiny Enel pozývajú v sobotu 14. júna širokú verejnosť na návštevu do tepelnej elektrárne Nováky a rodinnú zábavu v rámci ôsmeho ročníka podujatia Otvorená elektráreň.

Elektrárne Nováky privítajú prvých návštevníkov 14. júna od 9,30 hod, pričom program na futbalovom štadióne trvá až do 16.00 hod. Prehliadky elektrárne sú pre verejnosť v čase od 10.00 do 14.30 hod, každých 15 minút. Návštevníci budú mať unikátnu možnosť po prvýkrát uvidieť otvorenú celú turbínu spustenú do prevádzky v roku 1955. Je to najstaršia turbína, ktorá sa zachovala zo samotných začiatkov elektrárne. Mikrobus ich prevezie ako stroj času aj do najnovšej časti závodu s najmodernejším riadiacim systémom v strednej Európe. V priebehu pár minút tak budú môcť prejsť 60 rokov histórie elektrárne.

Špecialitou budú dračie lode na nováckom jazere, na ktoré bude zabezpečená kyvadlová doprava každú hodinu a pol v čase od 10.00 do 14.30 h. V spolupráci s Klubom rýchlostnej kanoistiky Nováky budú môcť deti i dospelí absolvovať kajakársky trenažér na futbalovom štadióne v Kostoľanoch.

Deti dostanú aj možnosť vyrobiť si svoj darček v tvorivej dielni u ľudových remeselníkov, vytvoriť si vlastné maľby či zasúťažiť si s historickou skupinou predvádzajúcou Harryho Pottera. Pódium ožije vystúpením talentov zo Základnej umeleckej školy z Bojníc, finalistov regionálnej speváckej súťaže Krištáľová váza, folklórneho súboru Lučiná z obce Koš či Hviezdička z Hriňovej. Vystúpi aj tanečná škola Xoanna a popoludní čaká návštevníkov interaktívna škola ľudového tanca pod taktovkou choreografa z Lúčnice.

Od prvého ročníka v roku 2007 navštívilo podujatia Otvorené elektrárne takmer 81 540 ľudí. Populárna víkendová akcia prinesie zábavu, poučenie, kreatívne hry, hudobné vystúpenia slovenských i regionálnych hviezd, kulinárske špeciality, tvorivé dielne tradičných remesiel regiónu, ako aj prehliadky elektrární v týchto termínoch:

Nováky / 14. jún / Štadión Z. Kostoľany / areál elektrárne

Bohunice / 21. jún / Jaslovské Bohunice / amfiteáter

Ružín / 28. jún / areál vodnej elektrárne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SE Slovenské elektrárne