SMK očakáva Kiskovu podporu v ochrane maďarskej menšiny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Madarsko
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 14. júna (WEBNOVINY) – Republiková rada Strany maďarskej komunity (SMK) blahoželá novému prezidentovi republiky Andrejovi Kiskovi k nedeľnej inaugurácii.

„Opakovane vyjadruje svoje očakávanie, že sa bude aktívne spolupodieľať na úsiliach voči asimilačným procesom ohrozujúcim maďarskú menšinu na Slovensku,“ uvádza sa vo vyhlásení zo sobotňajšieho zasadnutia Republikovej rady Strany maďarskej komunity v Bratislave. Agentúre SITA vyhlásenie poskytla tlačová tajomníčka SMK Helena Fialová.

Strana sa sústredí na jesenné voľby

SMK pokladá za mimoriadne dôležité v poradí tretie tohtoročné voľby – jesenné voľby do orgánov samosprávy obcí. Hospodársky, spoločenský, kultúrny a duchovný rozvoj obcí v značnej miere závisí od volených miestnych zástupcov – starostov a poslancov miestnych samospráv.

„Navyše aj základné piliere zachovania našej menšiny sa zakladajú na miestnych orgánoch, preto je dôležité, aby vedúci predstavitelia na územiach obývaných aj maďarským obyvateľstvom, boli vybratí z tých kandidátov, ktorí zodpovedajú očakávaniam po odbornej i morálnej stránke,“ konštatuje Republiková rada SMK vo svojom sobotňajšom vyhlásení.

Programové ciele zakladajú na dvoch pilieroch

Témou rokovania bolo aj zhodnotenie predošlých volieb – vlaňajších krajských volieb, marcových prezidentských a májových do Európskeho parlamentu. SMK konštatuje, že strane ostalo zastúpenie nielen v župách, ale aj v europarlamente.

Republiková rada SMK poďakovala svojim kandidátom vo voľbách prezidenta a poslancov Európskeho parlamentu (EP). „Republiková rada Strany maďarskej komunity ďakuje svojim dvom poslancom v Európskom parlamente – Edit Bauer a Alajosovi Mészárosovi, za ich prácu. Zároveň blahoželá Pálovi Csákymu k získaniu mandátu v EP,“ píše sa vo vyhlásení. Verejnosť na Slovensku dnes podľa SMK „vníma SMK ako stranu, ktorá po týchto volebných úspechoch vstupuje do parlamentných volieb s vážnou šancou“.

Predstavitelia SMK ďakujú rovnako aj svojim voličom. Voličom zaručujú, že sa naďalej usilujú zastávať ich záujmy. Svoju činnosť a programové ciele SMK „zakladá na dvoch pilieroch: na zabezpečení zachovania maďarskej komunity a na pozdvihnutí hospodárstva južného Slovenska“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaEdit Bauer
Firmy a inštitúcie SMK-MKP Strana maďarskej komunity – Magyar Közösség Pártja