Video: Ukrajincov rozzúril útok teroristov, ničili ambasádu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rozzúrení Ukrajinci odpovedajú Rusom, atakovali ich ambasádu
Násilie pred budovou ruského veľvyslanectva v ukrajinskej metropole Kyjev. Ambasáda sa stala terčom útoku stoviek ľudí, ktorí poškodzovali jej majetok. Násilie bolo odpoveďou na nočné zostrelenie ukrajinského lietadla proruskými povstalcami. Ukrajina, Kyjev, 14. júna 2014. Foto: SITA/AP

KYJEV/MOSKVA 15. júna (WEBNOVINY) – Ruská vláda v sobotu tvrdo odsúdila násilie pred budovou svojho veľvyslanectva v ukrajinskej metropole Kyjev. Ambasáda sa stala terčom útoku stoviek ľudí, ktorí poškodzovali jej majetok.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Prítomná polícia však nezasiahla. Rusi, ktorých v kritike sobotňajších nepokojov podporili aj Američania, preto obvinili ukrajinské úrady z „vážneho porušenia“ medzinárodných dohôd o ochrane diplomatických priestorov.

Obrazom: Rozzúrení Ukrajinci odpovedali Rusom, atakovali ich ambasádu

Prítomní, prevažne mladí ľudia chceli podľa svojich slov vyjadriť odpor z aktívneho zapájania sa Rusov do protivládneho povstania na východe Ukrajiny. Výsledkom ich demonštrácie sú poškodené okná a autá či roztrhaná ruská štátna vlajka. Američania preto vyzvali Ukrajincov, aby ruskej diplomatickej misii v Kyjeve zabezpečili „adekvátnu ochranu“.

Video: Rozzúrení Ukrajinci atakovali ruskú ambasádu v Kyjeve

Napätie na Ukrajine sa zvýšilo po sobotňajšej smrti 49 ukrajinských vojakov, ktorí prišli o život pri nočnom útoku na nákladné lietadlo pristávajúce na letisku v meste Luhansk na východe krajiny.

Podľa vlády v Kyjeve sú za akciou proruskí povstalci. Nový prezident Petro Porošenko to označil za „cynický teroristický čin, ktorý si žiada adekvátnu reakciu“. NATO v sobotu navyše obvinilo Rusko z poslania tankov na ukrajinské územie s cieľom pomôcť tamojším separatistom v boji proti vládnym silám.

Obrazom: Separatisti zostrelili ukrajinské lietadlo

Juhovýchodné oblasti Ukrajiny sa po februárovom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča stali dejiskom nepokojov a násilia medzi silami lojálnymi novej vláde v Kyjeve a proruskými povstalcami.

Kým polostrov Krym sa od Ukrajiny oddelil v marci, po májovom referende vyhlásili nezávislosť aj samozvaní lídri Luhanskej a Doneckej oblasti. Vláda v Kyjeve to odmietla akceptovať a zareagovala spustením takzvanej protiteroristickej operácie, ktorá si už vyžiadala desiatky obetí. Moskva sa od násilia dištancovala a odmieta obvinenia, že pomáha separatistom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Petro Porošenko