Cenzus pre starostov je protiústavný, myslí si Kaliňák

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kalinak
Minister vnútra SR Robert Kaliňák. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 15. júna (WEBNOVINY) – Vzdelanostný cenzus pre kandidátov na starostov a primátorov je pravdepodobne v rozpore z ústavou. Vyhlásil to v nedeľu v relácii V politike televízie TA3 minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD).

Podľa Kaliňáka môže byť novela, ktorá prikazuje, aby kandidáti na starostov a primátorov mali ukončené stredoškolské vzdelanie, v rozpore s právom byť volený.

„Je to však Ústavný súd, kto na toto musí dať definitívnu odpoveď,“ povedal pre TA3. Aj vysoká podpora, ktorú mal návrh v parlamente, ukazuje podľa Kaliňáka na závažnosť tejto problematiky.

Ohlas podľa neho vyvolala aj u širokej verejnosti. Preto bude dôležité počkať na definitívny výrok ústavného súdu, ktorý túto dilemu vyrieši.

Kaliňák obhajuje nové volebné kódexy

Kaliňák v relácii obhajoval novú podobu volebných kódexov. Podľa neho prinesie zjednodušenie pre voličov, čím sa celý proces volieb zefektívni. Taktiež podľa neho sprísni dohľad nad financovaním politických strán, čím prispeje k transparentnosti a odbúravaniu korupcie.

Kaliňák tiež obhajoval zákaz volebných prieskumov dva týždne pred voľbami. Podľa neho to pomôže hlavne malým stranám, ktoré môžu na nízke preferencie v prieskumoch doplatiť. „Ak začneme voliča ovplyvňovať takými informáciami, že táto strana nemá šancu dostať sa do parlamentu, hoci v skutočnosti ju má, tak sa tam nakoniec nedostane,“ povedal Kaliňák.

Prospechom malých strán odôvodňuje aj ponechanie jedného volebného obvodu na Slovensku. V prípade vytvorenie obvodov podľa samosprávnych krajov by podľa neho niektoré strany utrpeli, pretože nemajú dostatočný počet osobností, ktoré by krajské kandidátky viedli.

Voliči by sa tiež podľa neho v tomto prípade zo stranami ťažšie identifikovali. Reforma volebných kódexov podľa neho prebehla v konsenzuálnom duchu, keďže akceptovali aj návrhy opozície.

Slovensko je lídrom bezpečnosti na cestách

Kaliňák sa v relácii V politike vyjadroval aj k smrteľným nehodám na cestách. Napriek tragickému minulému víkendu sa podľa neho situácia zlepšuje. „Slovensko je lídrom bezpečnosti na cestách,“ vyhlásil.

Podľa Kaliňáka vyššej bezpečnosti v doprave prispieva aj výstavba diaľnic a rýchlostných ciest alebo modernejšia technika pre hasičov a záchranárov, ktorá im umožňuje efektívnejšie zachraňovať životy.

Polícia sa podľa neho chce v priebehu leta zamerať na problematické úseky na cestách a pravidelne ich kontrolovať. Tiež plánuje vo väčšom množstve využívať motocykle, aby efektívnejšie kontrolovala jazdenie motorkárov.

Minister zároveň vyzval motorkárov, ktorí sú častými účastníkmi dopravných nehôd, aby jazdili opatrne a nepreceňovali svoje možnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Kaliňák
Firmy a inštitúcie TA3