Chcem byť oporou aj partnerom, odkázal nový prezident vláde

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kiska
Nový slovenský prezident Andrej Kiska počas rozhovoru pre spravodajskú agentúru SITA. Bratislava, 6. jún 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 15. júna (WEBNOVINY) – Nový prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska v nedeľu vo svojom inauguračnom prejave ubezpečil vládu aj parlament, že chce byť ich oporou a partnerom vždy vtedy, keď budú môcť spoločne pomáhať Slovensku.

„Budem podporovať všetky dobré nápady a riešenia bez ohľadu na to, z ktorého politického tábora pochádzajú,“ vyhlásil Kiska v prejave na slávnostnej schôdzi Národnej rady SR po zložení sľubu.

Obrazom: Andrej Kiska sa stal štvrtým prezidentom Slovenska

„Sľub, ktorý som práve zložil, a silný mandát občanov, ktorý som dostal, sú záväzkom, ktorý si budem uvedomovať každý jeden deň môjho funkčného obdobia,“ povedal. Kiska pripomenul, že bude prvou slovenskou hlavou štátu bez politickej minulosti.

„Keďže prezidentské voľby a zvlášť ich finále sprevádzali silné emócie, chcem dnes zopakovať, nebol som kandidátom vlády, nebol som kandidátom opozície a takým – nestranným a nadstraníckym budem aj prezidentom,“ dodal.

Motivácia pre ľudí, ktorí chcú zmenu

Kiska chce byť prezidentom všetkých ľudí bez ohľadu na ich politické presvedčenie alebo národnosť. Slovensko má podľa neho pred sebou také výzvy a každý deň prináša toľko problémov, že medzi politikmi by nemalo byť miesto na osobné boje a nepriateľstvá. „Ako prezident sa v tomto duchu pokúsim vytvoriť vzťahy s parlamentom, vládou a politickými stranami.“

Kiska v prejave zdôraznil, že hoci sa dnes na Slovensku žije materiálne lepšie a bezpečnejšie ako kedykoľvek predtým, ľudia nemajú pocit, že by boli súčasťou úspechu. Ako prezident chce preto podporovať tých ľudí, ktorí nie sú spokojní s tým, čo sa podarilo dosiahnuť. „Ako prezident chcem po celom Slovensku a vo všetkých regiónoch tráviť dostatok času, aby som práve takýchto ľudí a ich aktivity mohol povzbudiť, pomohol v rámci možností a upozornil nás ostatných na ich osobnú statočnosť,“ konštatoval.

Obrazom: V týchto priestoroch bude úradovať nový prezident Kiska

Prezident apeloval aj na úspešných ľudí

Kiska chce tiež apelovať na úspešných ľudí, že je ich morálnou povinnosťou starať sa o spoločnosť prostredníctvom pomoci iným ľuďom či podporou projektov a verejnou angažovanosťou.

„Všetkým ľuďom, ktorí rozmýšľajú, že vstúpia do verejného života a že sami sa pokúsia prispieť aj k väčším zmenám, chcem odkázať, nech sa nenechajú znechutiť, nech bojujú a raz sa môžu stať aj prezidentom,“ vyhlásil Kiska. Nová hlava štátu tiež prisľúbila, že bude klásť otázky členom vlády, poslancom parlamentu a všetkým zodpovedným v mene svojom, ale aj v mene občanov. „Budem klásť takéto otázky a budem sa pýtať na výsledky.“

Andrej Kiska sa v prejave dotkol aj zahraničnej politiky. Prezident je pripravený spolupracovať s vládou, premiérom, ministrom zahraničných vecí aj celou diplomaciu a chce presadzovať záujmy Slovenska v kontinuite doterajších vlád po roku 1998. „Budem pokračovať v tradícii doterajších prezidentov, ktorí vždy, ak vznikli pochybnosti spôsobené vnútropolitickými príčinami, sa prejavili ako pevní zástancovia euroatlantickej spolupráce vrátane posledných desiatich rokov prezidenta Gašparoviča,“ ukončil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej Kiska