Daňové zaťaženie na Slovensku patrí k najnižším v Únii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze, nehnuteľnosti, bývanie
Foto: Fotobanka Pixmac

BRATISLAVA 17. júna (WEBNOVINY) – Príjmy z daní a z odvodov sociálneho poistenia vyjadrené ako percentuálny podiel na hrubom domácom produkte (HDP) dosiahli v roku 2012 v Európskej únii 39,4 percenta, čiže v porovnaní s predchádzajúcim rokom, kedy boli na úrovni 38,8 percenta, stúpli. V rámci krajín eurozóny v roku 2012 tento podiel stúpol na 40,4 percenta z úrovne 39,5 percenta v roku 2011.

V rámci Slovenska bolo daňové a odvodové zaťaženie v sledovanom roku 28,3 percenta, kým v predchádzajúcom roku predstavovalo 28,6 percenta. V rámci EÚ tak Slovensko zaznamenalo tretí najvýraznejší pokles, keď výraznejšie klesalo daňové zaťaženie len v Portugalsku a vo Veľkej Británii.

Zároveň malo Slovensko štvrté najnižšie daňové zaťaženie v rámci celej EÚ, spoločne s Rumunskom. Vyplýva to z údajov európskeho štatistického úradu Eurostat. Ten predpokladá, že daňové a odvodové zaťaženie stúpalo v rámci eurozóny a EÚ aj v roku 2013.

Daňové zaťaženie v rámci krajín EÚ sa v roku 2012 výrazne líšilo. K najnižším patrilo daňové a odvodové zaťaženie v Litve (27,2 percenta), Bulharsku a Lotyšsku (zhodne 27,9 percenta) a na Slovensku a v Rumunsku (zhodne 28,3 percenta). Najvyššie zaťaženie bolo naopak v Dánsku (48,1 percenta), v Belgicku (45,4 percenta), vo Francúzsku (45 percent), či Švédsku (44,2 percenta).

Na Slovensku, tak ako v takmer všetkých krajinách EÚ bolo hlavným zdrojom zdanenie pracovných príjmov. Na Slovensku pochádzalo 45,4 percenta daňových príjmov zo zdanenia práce, 33,4 percenta zo zdanenia spotreby a 21,2 percenta zo zdanenia kapitálu. V rámci celej EÚ pochádzalo zo zdanenia práce 51 percent, zo zdanenia spotreby 28,5 percenta a zo zdanenia kapitálu 20,8 percenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia