Ukrajinský prezident navrhuje prímerie, chce sa dohodnúť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Na Ukrajinu zavítali ruské tanky, na východe sa bojuje
Ukrajinské jednotky v piatok opäť získali kontrolu na strategickým prístavom Mariupoľ, ktorý bol mesiace v rukách proruských separatistov. Foto: SITA/AP

KYJEV 16. júna (WEBNOVINY) – Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval v pondelok na prímerie na Ukrajine, kde jeho vláda čelí povstaniu proruských separatistov. Cieľom má byť získanie času na dohodu o mierovom pláne.

V stanovisku pre bezpečnostných šéfov Porošenko uviedol, že vládnym silám dáva za úlohu tento týždeň znovuzískať plnú kontrolu na ukrajinskej hranici s Ruskom. Keď bude hranica zabezpečená, nasledovať by malo prímerie ako aj snahy dohodnúť sa na mierovom pláne. „Vyhlásenie prímeria, kým sú hranice otvorené, by bolo nezodpovedné,“ povedal prezident.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Separatisti povstali proti centrálnej vláde v apríli po páde proruského prezidenta Viktora Janukovyča a následnom pripojení polostrova Krym k Ruskej federácii. Odvtedy v dôsledku bojov zahynuli už desiatky vládnych vojakov, povstalcov ako aj civilistov.

Porošenko sa od svojho nástupu do funkcie 7. júna snaží o upokojenie situácie. Jeho návrhy zahŕňajú ústavné zmeny na decentralizáciu moci a zaistenie práv prevažne rusky hovoriaceho obyvateľstva východnej Ukrajiny. Ozbrojenci však zatiaľ odmietajú rokovať a zložiť zbrane.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petro Porošenko