Moderovanie je pre kňaza Karola Lovaša stále forma psychohygieny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lovaš 3
Karol Lovaš Foto: archív

Bývalý novinár a dnes premonštrátsky kňaz Karol Lovaš sa vracia k svôjmu pôvodnému remeslu. V trnavskom divdale „spovedá“ svojich hostí. Prečo sa vraciaš k moderovaniu?

Spolupráca s Divadlom Jána Palárika chce byť alternatívou pre dnešného človeka v oblasti kultúry, ktorú mu ponúkajú televízie a bulvár. Existujú stále skutočné osobnosti, ktoré majú čo povedať a hlavne ktoré pre to, aby sa stali osobnosťami museli urobiť čosi viac, ako len byť niekde na verejnosti, pokiaľ možno čo najvulgárnejšie, alebo čo najviac odhalené. Mnohé z nich som už predstavil v mojej farnosti. Na božejovskej fare už boli Naďa Urbánková, Yvonne Přenosilová, Vašek Neckář, Petra Janů, Dalibor Janda, Marta Kubišová, Jitka Zelenková, Štefan Margita. Práve posledne menovaní budú mojimi hosťami na konci a na začiatku tohtoročnej divadelnej sezóny v Trnave.

Prečo práve trnavské divadlo a trnavské obecenstvo?

„Spovednica“ na doskách divadla Jána Palárika je dôvodom, pre ktorý do rodnej Trnavy vždy rád zavítam.

Chýbalo Ti teda moderovanie?

Moderovanie je pre mňa stále istá forma psychohygieny. Rád sa k nemu príležitostne vraciam.

Podľa čoho si vyberáš hostí do Spovednice?

Sú ľudia, ktorých sa naozaj oplatí počúvať. A môžete si byť istí, že budete odchádzať poľudštení a lepší. To je aj prípad československej hudobnej legendy Jitky Zelenkovej a svetového tenora Štefana Margitu. Do roku 2018 má v kalendári zabukované tie najprestížnejšie operné domy v Berlíne, Baden Badene, New Yorku, Chicagu, Paríži či Londýne. Úprimne ma teší, že sa k nim v septembri zaradí aj Divadlo Jána Palárika v Trnave. Myslím si, že prítomnosť Štefana Margitu bude sviatkom pre celé Slovensko.

Tvoja kniha Náš Boh nosí zásteru získala titul kráľovná kresťanských kníh za rok 2013. Príde ďalšia?

Titul kráľovná kresťanských kníh za rok 2013 ma úprimne teší. O to viac, že tento rok vydám v tomto žánri duchovných príbehov a zamyslení na dlhší čas poslednú knihu. Chcem naplno prežiť napísané. Zároveň si želám, aby sa o to isté pokúsil aj čitateľ. Sú knihy, ktoré nestačí prečítať. Je dôležité ich žiť. Aj preto prípadná relektúra nemôže uškodiť, ale pomôcť lepšie vniknúť do tajomstva Boha, ktorým som sa nechal pred rokmi zviesť. Práve preto bude „Vulgárny a bulvárny Boh“ nateraz mojou poslednou knihou. Vyjsť by mala na jeseň.

Brat Šavol sa narodil 1. októbra 1976 v Trnave. Pred vstupom do kláštora bol politický reportér a moderátor v Rádiu Twist. Je autorom desiatky reportáží a rozhovorov. Ako spolutvorca Žurnálu Rádia Twist dostal v roku 1996 cenu Literárneho fondu. V roku 1999 prinášal spravodajstvo z vojnovej Juhoslávie. V súčasnosti pôsobí ako rehoľník v Českej republike.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marta Kubišová