Záchranári ratovali horolezca, zradil ho tatranský hrebeň

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vrtuľník, nehoda, sanitka
Foto: Ilustračné foto SITA/Michal Svítok

POPRAD 17. júna (WEBNOVINY) – Horskí a leteckí záchranári v utorok zasahovali na Slavkovskom štíte a v oblasti Kozieho štítu vo Vysokých Tatrách.

Na nevoľnosť a bolesti v hrudníku sa sťažoval 36-ročný slovenský turista zo Slavkovského štítu.

Takmer v rovnakom čase požiadal o pomoc 29-ročný horolezec, ktorý sa nachádzal na hrebeni medzi Jahňacím a Kozím štítom. Muž si po asi päťmetrovom páde pravdepodobne zlomil členok. Horskí záchranári požiadali o spoluprácu Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu z Popradu. Leteckí záchranári vzali na palubu vrtuľníka horského záchranára a prioritne leteli pod Slavkovský štít, kde vysadili lekára, informovala Horská záchranná služba.

Vrtuľník pokračoval do oblasti Kozieho štítu. V dolinke Bielych plies vysadili horského záchranára, ktorý vyliezol na hrebeň k zranenému mužovi. Záchranár zraneného muža ošetril a pripravil na transport za pomoci navijaka. Po medzipristátí pri Zelenom plese zraneného muža transportovali do Starého Smokovca, kde ho odovzdali privolanej posádke Rýchlej zdravotnej pomoci. Následne posádka vrtuľníka letela do oblasti Slavkovského štítu, kde už čakal lekár s ošetreným a nabaleným pacientom. Toho v podvese transportovali na heliport v Starom Smokovci. Po preložení na palubu vrtuľníka leteli záchranári s mužom priamo do popradskej nemocnice.

Okrem toho mali horskí záchranári dopoludnia aj jeden planý poplach. Turisti, ktorí boli na Symbolickom cintoríne, oznámili horskej službe, že počuli volanie o pomoc pravdepodobne uviaznutých maďarských horolezcov v stene Ostrvy. Po príchode na miesto horskí záchranári zistili, že horolezci pomoc nepotrebujú.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať