Frešo nebude predsedom SDKÚ, ak neuspeje s novou víziou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pavol Frešo
Predseda SDKÚ Pavol Frešo počas tlačovej konferencie ku kauze emisie. Bratislava, 3. február 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 18. júna (WEBNOVINY) – Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo sa nebude uchádzať o pozíciu predsedu SDKÚ-DS, ak na mimoriadnom kongrese neuspeje s novou programovou a personálnou ponukou politiky SDKÚ-DS do roku 2016. Frešo to napísal spolustraníkom e-mailom, v ktorom sa pokúsil vysvetliť zvolanie mimoriadneho kongresu strany až na september a nie na jún, na čom bola dohoda. E-mail má agentúra SITA k dispozícii.

SDKÚ-DS sa musí podľa Freša pripraviť na novú situáciu. Zdôraznil, že miesto, kde sa rodia zásadné rozhodnutia o smerovaní strany, o jej programových cieľoch, ako aj o personálnom zložení, ktoré tieto ciele dokáže naplniť, bol vždy Kongres SDKÚ-DS.

„Pôvodne sme plánovali zvolať Kongres SDKÚ-DS na sobotu 28. júna 2014. Vzhľadom na krátkosť času na dôkladnú prípravu kongresu a začínajúce prázdninové obdobie, rozhodol som sa v zmysle stanov zvolať kongres na 27. septembra 2014,“ uviedol Frešo.

Okomentoval aj situáciu na stredopravej scéne

Frešo vyzdvihol eurovoľby. Pripomenul, že voľby do Európskeho parlamentu boli prvými voľbami, do ktorých išla značka SDKÚ-DS pod novým vedením. „I keď s menším počtom hlasov ako v roku 2009, obhájili sme dva poslanecké mandáty. V konkurencii stredopravých strán sme obstáli lepšie ako vo voľbách 2012 a preskočili sme dve opozičné strany, ktoré boli na tom v roku 2012 lepšie ako my,“ napísal Frešo s tým, že si uvedomuje, že to nestačí a treba ešte pridať.

Situácia na stredopravej scéne nie je podľa Freša ani po dvoch rokoch prehľadnejšia, čitateľnejšia a jednoduchšia. „SDKÚ-DS dnes však bojuje o svojho voliča na rovnakom ihrisku ako ďalších päť-šesť politických strán a hnutí zastúpených v slovenskom parlamente, ale aj mimo neho. Namiesto konsolidácie pomerov pokračuje štiepenie strán sprevádzané odchodmi poslancov, ktorým sa nevyhla ani SDKÚ-DS,“ konštatoval.

Odchod spoluzakladateľov a členov predošlého vedenia z SDKÚ-DS podľa neho nie je pre žiadnu stranu príjemnou udalosťou, je však súčasťou zmien a procesov, ktorými strany prirodzene prechádzajú.

Viac o odchode Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša sa dočítate

—-> v TOMTO ČLÁNKU.

Súčasťou kongresu bude aj zmena stanov

Frešo zvolal mimoriadny Kongres SDKÚ-DS na 27. septembra. Konať by sa mal v Senici. O smerovaní SDKÚ-DS bude rozhodovať na jeseň približne 350 delegátov strany.

Delegáti kongresu budú rozhodovať o novej programovej a personálnej ponuke SDKÚ-DS do roku 2016. Súčasťou bude aj zmena stanov. Frešo oznámil konanie mimoriadneho kongresu na tlačovej besede 6. júna. Vtedy tvrdil, že ho zvolá na 28. júna. Mimoriadny kongres mal riešiť personálne otázky. Prezídium zobralo zvolanie kongresu na vedomie. Ako vtedy povedal Frešo, na kongrese požiadajú o dôveru čelní predstavitelia SDKÚ-DS.

V strane sa diskutuje, či na kongrese vysloviť Frešovi nedôveru alebo navrhnúť jeho odvolanie. Podľa stanov na odvolanie predsedu strany sú potrebné tri pätiny delegátov kongresu. Na mimoriadny kongres sú delegovaní delegáti, ktorý boli účastníkmi aj na poslednom kongrese. Tých bolo približne 400. Z nich približne 80 z SDKÚ-DS odišlo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pavol Frešo
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana