Kiska vymenil členov súdnej rady, ktorých navrhol Gašparovič

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kiska
Prezident SR Andrej Kiska na tlačovej besede k prvým krokom v súdnictve. Bratislava, 18. jún 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 18. júna (WEBNOVINY) – Nový prezident Andrej Kiska odvolal zo súdnej rady troch členov, ktorých tam nominoval jeho predchodca Ivan Gašparovič. Prezident to v stredu oznámil na tlačovej besede.

V súdnej rade končia Eduard Bárány, Gabriela Šimonová a Mária Bujňáková. Kiska ich nahradil trojicou Ján Klučka, Jozef Vozár a Elena Berthotyová. Bárány už v pondelok sám abdikoval na členstvo v súdnej rade.

Kiska chcel ľudí so skúsenosťami už pred voľbami

„Už pred voľbami som avizoval, že právo prezidenta menovať členov súdnej rady využijem a do súdnej rady menujem nových členov, o ktorých budem presvedčený, že svoju doterajšiu kvalifikáciu a skúsenosť, postoje a názory, ale aj rešpekt, ktorý požívajú, že to všetko v súdnej rade zúročia aktívne. V záujme lepšej dôveryhodnejšej budúcnosti našej justície,“ povedal Kiska na svojej prvej tlačovej besede na pôde Prezidentského paláca. Podľa jeho slov majú svoje spomínané danosti zúročiť už pri najbližšej dôležitej úlohe súdnej rady – voľbe nového predsedu alebo predsedníčky najvyššieho súdu.

Pri výbere nových členov súdnej rady sa Kiska radil s ľuďmi z justície, širší zoznam kandidátov, ktorých vytypoval, konzultoval aj s predstaviteľmi mimovládnych organizácií. Ján Klučka bol sudcom ústavného súdu v rokoch 1993 až 2004, sudca súdneho dvora Európskej únie, riaditeľ a profesor Ústavu európskeho práva a oddelenia medzinárodného práva Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Jozef Vozár je vedecký pracovník Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied, autor mnohých citovaných publikácií, ktorý už v súdnej rade pôsobil. Elena Berthotyová je sudkyňou najvyššieho súdu. „Ako prezident nemám v úmysle a ani nemôžem zasahovať do rozhodnutí, ktoré budú prijímať ako členovia súdnej rady,“ poznamenal Kiska.

Morálna autorita na čele najvyššieho súdu

V prípade nadchádzajúcej voľby šéfa najvyššieho súdu sú však podľa jeho slov ich názory na osobnostné a profesionálne kritéria zhodné. „Súdnictvo by malo dostať na čelo najvyššieho súdu pevnú morálnu autoritu, ktorej profesionálna výbava by mala byť samozrejmým predpokladom,“ povedal prezident. Nových členov súdnej rady požiadal, aby boli aktívni a konštruktívni a pomohli zvoliť predsedu NS SR už v najbližšom kole.

Odvolaná Bujňáková bola aj podpredsedníčkou súdnej rady. Súčasnému predsedovi súdnej rady Štefanovi Harabinovi sa skončí funkčné obdobie v čele NS SR (ktoré sa zatiaľ automaticky spája s funkciou predsedu súdnej rady) 22. júna. Rada potom nebude bez vedenia, podľa pravidiel ju dočasne povedie najstarší člen, čo teraz vychádza na Klučku.

Rozhodnutie prezidenta Andreja Kiska vymeniť troch členov Súdnej rady SR je podľa opozičnej strany SDKÚ-DS nádejou pre súdnictvo. „Súdnictvo je oblasť, kde ešte od roku 1989 nedošlo, bohužiaľ, k žiadnym zásadným personálnym zmenám, ktoré by u občanov posilnili pocit istoty v právny štát. Rozhodnutie prezidenta SR o personálnych zmenách v súdnej rade je prvým správnym krokom a nádejou, že sa to s vymožiteľnosťou práva pohne u nás konečne dopredu,“ povedal predseda SDKÚ Pavol Frešo. Občania, ktorí poctivo pracujú a platia dane, podľa Freša právom očakávajú od štátu plnenie jeho základných funkcií a služieb občanom. „A zabezpečenie spravodlivosti, vymožiteľnosti práva a bezpečnosti svojich občanov je základnou funkciou každého demokratického štátu,“ dodal.

Prezident zriadil výbor na posúdenie kandidátov na sudcov ústavného súdu

Nový prezident Andrej Kiska ustanovil poradný výbor na preskúmanie vhodnosti šiestich kandidátov, ktorých zvolil parlament a hlava štátu z nich má vybrať troch ústavných sudcov.

Výboru nezávislých osobností bude predsedať expert na ústavné právo a vysokoškolský profesor Ján Klučka, členmi sú predsedníčka senátu NS SR Zuzana Ďurišová, bývalý sudca ústavného súdu a dnes krajský sudca Juraj Babjak, expert na ústavné právo a vedecký pracovník SAV Jozef Vozár a advokát a skúsený poradca ústavného súdu Alexander Fuchs. „Poradný výbor som zostavil zo skúsených a rešpektovaných autorít na poli práva,“ dodal prezident Kiska.

Kiska v rozhodnutí o zriadení výboru formuloval všeobecné zásady kritérií, ktoré by podľa neho mal ústavný sudca spĺňať. Výbor mu má do konca mesiaca navrhnúť, ktorých predložených kandidátov má vymenovať za ústavných sudcov. Bude to len poradný hlas, kompetencia vymenovať ústavných sudcov zostáva prezidentovi, zdôraznil Kiska.

Osobnosti v oblasti práva

Prezident pripomenul, že na to, aby sa niekto mohol stať kandidátom na ústavného sudcu, zákon stanovuje iba niekoľko formálnych zákonných podmienok. „Pokiaľ viem, ani národná rada pri posudzovaní nominantov a pred voľbou kandidátov si totiž nestanovila ani neskúmala žiadne odborné, ani iné, než formálne kritéria na sudcu ústavného súdu,“ dodal Kiska.

Poslanci mali v rukách profesijné životopisy uchádzačov, ale nedalo sa zistiť, ako ich ovplyvnili pri hlasovaní. Ústavný súd je najvyššou súdnou autoritou a pôsobenie v ňom je statusom najvyššej odbornej a justičnej vážnosti. „Ústavný súd patrí k tomu typu ústavného orgánu, ktorý si vyžaduje, aby sa jeho sudcami stali len skutočné a všeobecne uznávané osobnosti v oblasti práva,“ vyhlásila hlava štátu.

O menovaní zatiaľ nehovoril

Kiska zatiaľ nehovorí, či niekoho bude, alebo nebude menovať za ústavného sudcu, ale o postupnosti krokov a kritériách na ústavných sudcov. Sám sa zúčastní na vypočutí kandidátov pred jeho výborom. „Potom prijmem rozhodnutie,“ dodal. Kiska dnes povedal aj to, že úvahou o odvolávaní predsedníčky ústavného súdu sa nezaoberal, je to len špekulácia.

Poslanci parlamentu najprv 3. apríla zvolili za kandidátov na nových ústavných sudcov Imricha Volkaia, Janu Baricovú, Jána Bernáta, Miroslava Duriša a Evu Fulcovú. Potom k nim 15. mája dovolili Juraja Sopoligu, ktorý šesticu kandidátov uzavrel. Prezident by z nich mal vybrať troch, ktorých vymenuje za ústavných sudcov. Funkčné obdobie trom súčasným sudcom ÚS SR Jánovi Auxtovi, Jurajovi Horváthovi a Jánovi Lubymu, ktorých majú noví sudcovia nahradiť, sa skončí 4. júla.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaIvan GašparovičJuraj BabjakPavol Frešo
Firmy a inštitúcie Súdna rada SR