Obrazom: Bratislava má prvý mestský úľ, ktorý bzučí v centre

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bratislava má prvý verejný včelí úľ, nájdete ho v centre
Pohľad na včelára, ktorý ukazuje včely z prvého verejného včelieho úľa na streche Starej tržnice v Bratislave. Bratislava, 19. jún 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 19. júna (WEBNOVINY) – Bratislava sa môže od štvrtka pýšiť historicky prvými verejnými včelími úľmi, ktoré osadili na streche Starej tržnice a vo Vodárenskej komunitnej záhrade.

Pod unikátny projekt sa podpísalo Centrum enviromentálnej a etickej výchovy Živica a v spolupráci s Cyklokuchyňou Živica plánujú mestské medy stáčať pomocou medometu napojeného na bicykel.

Obrazom: Bratislava má prvý verejný včelí úľ, bzučí priamo v centre

Ľudia však každodenný život včiel nebudú môcť pozorovať, pre bezpečnosť úle totiž nebudú bežne verejnosti prístupné. „Hoci sú včely pokojný hmyz a na ľudí zbytočne neútočia, v okolí svojho úľa sa môžu brániť votrelcom, najmä ak nevedia, ako sa správať,“ hovorí Petra Ježeková zo združenia Živica. Pripúšťa však, že po dohode by mohli k včelám pustiť nejaké exkurzie, ale len pod dohľadom vyškoleného včelára a v období, kedy budú včely najmenej rušiť.

Bratislava má prvý verejný včelí úľ, nájdete ho v centre
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Nápad iste ocenia nielen milovníci prírody, včiel a chutného včelieho produktu, ale aj tí, ktorým záleží na prírode a životnom prostredí. Pozrite sa s nami na osadenie jedného z úľov na budove Starej tržnice.

Okrem tvorby medu vedia včely poukázať napríklad aj na to, koľko zelene je v meste a v akej je kvalite, vysvetľuje Ježeková. Dostatok medu bude závisieť od toho, aké rastliny budú kvitnúť zhruba tak 5 kilometrov v okolí včelích úľov, ale aj od počasia.

„Aj nás samých zaujíma, či včely nanosia dostatok medu aspoň pre seba, či nanosia navyše alebo ich dokonca budeme musieť dokŕmiť,“ dodala. Med od včielok potom plánujú včelári stáčať medometom napojeným na bicykle. Úle zrejme neostanú iba v Bratislave.

Bratislava má prvý verejný včelí úľ, nájdete ho v centre
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Združenie Živica spolu s Greenpeace Slovensko plánujú budúci rok rozbehnúť aj aktivitu Adoptuj si svoj úľ. Ľudia tak budú môcť podporiť osádzanie úľov aj v ďalších slovenských mestách. Po jednom úle by mohlo pribudnúť ešte aj k tým, ktoré už dnes stoja na streche Starej tržnice a vo Vodárenskej komunitnej záhrade.

Osádzanie mestských včelích úľov je súčasťou švajčiarsko-slovenského projektu Nevyšliapanou cestou, ktorý uskutočňuje združenie Živica. Cieľom projektu je vytvoriť v Bratislave a Zvolene také aktivity, ktoré vedú k environmetnálne šetrnému životu. Okrem mestských včiel už združenie Živica prišlo aj s nápadom lokálnej meny Živec či komunitnými záhradami. Viac informácií nájdete na Zivica.sk/mestskevcely.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať