Tragédia v Tatrách, na Prostrednom hrote zahynul turista

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vrtuľník
Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

POPRAD 20. júna (WEBNOVINY) – Vo Vysokých Tatrách zahynul vo štvrtok popoludní 30-ročný poľský turista. Horských záchranárov požiadala o pomoc dvojica poľských turistov, oznámili pád svojho kolegu na Prostrednom hrote.

Poliaci počas zostupu zablúdili

Trojica Poliakov bez horolezeckej výstroje a bez akýchkoľvek poznatkov o teréne zostupovala z Prostredného hrotu smerom do Veľkej Studenej doliny. Počas zostupu zablúdili. Jeden z nich išiel vopred, no pri hľadaní správnej cesty sa pravdepodobne pošmykol a spadol približne 40 metrov.

Horskí záchranári požiadali o súčinnosť leteckých záchranárov z Popradu. Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby vysadila na mieste nehody horského záchranára. Bohužiaľ, Poliakovi už nedokázal pomôcť, keďže pri páde utrpel zranenia nezlučiteľné so životom, informovala Horská záchranná služba.

Na Prostredný hrot nevedie turistický chodník

Následne posádka vrtuľníka vysadila na mieste nehody ďalších horských záchranárov. Tí nabalili telo poľského turistu a previezli do márnice v Starom Smokovci, kde ho odovzdali súdnemu lekárovi a príslušníkom polície. Horskí záchranári vyslobodili zo steny dvoch Poliakov a dostali ich do bezpečia.

Horská záchranná služba neodporúča pohyb v exponovanom a neznačenom teréne osobám, ktoré nemajú horolezecké vybavenie, nepoznajú terén a nemajú potrebné skúsenosti. Nedodržaním týchto skutočností sa extrémne zvyšuje riziko úrazu či dokonca smrteľnej nehody. Turisti sa môžu pohybovať v Tatrách len po značkovaných turistických chodníkoch. Na Prostredný hrot nevedie značkovaný turistický chodník.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie HZS Horská záchranná služba