Vojenská akcia bude nevyhnutná, hovorí o Iraku generál USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Irak
Generál David Petraeus vyjadril sklamanie nad tým, že bezpečnostná situácia v Iraku sa opäť mení k horšiemu. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 20. júna (WEBNOVINY) – Spojené štáty by sa mali vrátiť do Iraku a bojovať proti miestnym povstalcom z Islamského štátu v Iraku a Levante (ISIL), ktorí postupne obsadzujú tamojšie mestá.

V piatkovom rozhovore pre britský denník The Daily Telegraph to povedal generál David Petraeus, ktorý v minulosti viedol spojenecké jednotky v oblasti. Preslávil sa tiež tým, že sa mu podarilo významným spôsobom zlepšiť irackú bezpečnostnú situáciu.

„Musíme si dávať pozor a byť nestranní, ak ponúkneme vojenskú pomoc. Ale rastúca hrozba zo strany ISIL-u znamená, že vojenská akcia bude nevyhnutná,“ myslí si Petraeus. Ako dodal, irackí povstalci predstavujú potenciálnu hrozbu „aj pre ďalšie krajiny“. „Vyzerá to tak, že ide o viac ako len teroristickú skupinu,“ dodal generál.

Obrazom: V Iraku vyčínajú povstalci, situácia v krajine sa zhoršuje

Zásah v Iraku by mal byť cielený

Zároveň vyjadril „sklamanie“ nad tým, že bezpečnostná situácia v Iraku sa opäť mení k horšiemu osem rokov po tom, ako sa mu v krajine podarilo významne zredukovať počet teroristických útokov. Zásah v Iraku by podľa neho mal byť „cielený“ ale „obmedzený“.

Petraeus sa po ukončení kariéry v armáde stal šéfom Ústrednej spravodajskej služby (CIA), z postu však odstúpil pre mimomanželský pomer s novinárkou Paulou Broadwellovou. Funkciu prevzal v septembri 2011 po tom, ako odstúpil z postu šéfa veliteľa spojeneckých vojsk v Afganistane.

Petraeusa oceňujú za pokrok v boji proti afganskému hnutiu Taliban a pri stabilizácii južných nepokojných regiónov. Svoju povesť si však vybudoval ešte predtým najmä v Iraku, kde takisto šéfoval spojeneckým jednotkám.

Irak potrebuje podľa Francúzska vládu národnej jednoty

Francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius v piatok povedal, že Irak potrebuje vládu národnej jednoty so šiitským premiérom Núrím al-Málikím, alebo bez neho, aby porazil sunnitských povstalcov.

Irackého premiéra obvinil z neschopnosti vytvoriť národne komplexnejšiu vládu a zdôraznil, že teraz je urýchlene potrebné zapojiť umiernených sunnitov do vlády, aby sa nepostavili na stranu povstalcov Islamského štátu v Iraku a Levante (ISIL).

Bez takej zmeny Iraku hrozí, že v ňom prevezmú vládu islamisti z ISIL-u ktorí už dobyli sever krajiny, povedal Fabius v rozhovore pre francúzsku televíznu stanicu BFM. „Je to prvýkrát, čo teroristi hrozia prevzatím kontroly v celom štáte,“ dodal.

„Videli ste video, kde títo ľudia hrajú futbal a hlavami ľudí, ktorých zabili. Ak budú vládnuť v Iraku, viete si predstaviť, čo to bude znamenať,“ upozornil francúzsky šéf diplomacie.

David Petraeus
Foto: SITA/AP

Boje vyhnali z domovov už vyše milióna ľudí

Viac než milión Iračanov už muselo opustiť svoje domovy pre pokračujúci ozbrojený konflikt medzi irackými silami a bojovníkmi zo skupiny Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL). Hovorkyňa Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Ariane Rummeryová televíznej stanici CNN povedala, že asi pol milióna ľudí ušlo zo západnej provincie Anbár, kde boli sunnitskí islamisti tento rok obzvlášť aktívni.

Ďalších skoro 500 000 opustilo minulý týždeň Mósul po tom, čo mesto padlo do rúk povstalcom z ISIL. Desaťtisíce ušli z domovov aj v provinciách Dijálá a Saláhaddín. V severozápadnej časti Iraku preto podľa Rummeryovej hrozí humanitárna kríza. Vysoký komisár pre utečencov António Guterres varoval, že problém by mohol spôsobiť aj odchod Iračanov do susedných krajín, kde sa už nachádzajú státisíce sýrskych utečencov.

Irackí utečenci najčastejšie mieria na kurdský sever krajiny, najmä do mesta Irbíl, kde je relatívny pokoj. Ďalší naopak odchádzajú na juh do mesta Basra. Napätie bolo vo štvrtok cítiť už aj na medzinárodnom letisku v Bagdade, kde na odlet z hlavného mesta čakali stovky ľudí. Povstalci z ISIL totiž hrozia, že obsadia aj Bagdad a momentálne sa od neho nachádzajú len asi 40 kilometrov, neďaleko mesta Bakúba.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe António GuterresDavid Petraeus