Ľudovít Kaník: Musíme zvoliť lídra, ktorý poženie stranu k aktivite

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kaník
Poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. Foto: Archívne foto SITA/Diana Černáková

Ľudovít Kaník bol predsedom Demokratickej strany, ktorú priviedol do SDKÚ. V rozhovore hovorí o potrebe väčšej aktivity a vrátení sa ku koreňom

Prečo sa SDKÚ-DS dostala do súčasnej situácie?

Problém má korene ešte v predvolebnej kampani v roku 2006, kedy úspešná strana, ktorou SDKÚ bola ako nositeľka kľúčových reforiem, začala sama o sebe pochybovať. Začala pochybovať, že reformy sú dobré, či nie sú príliš tvrdé, čo bola rétorika Roberta Fica. Naši predstavitelia začali ospravedlňovať reformy. Z defenzívnej pozície vysvetľovali, že reformy sú problematické, ale v budúcnosti prinesú efekt. To nebola pravda. Oni prinášali efekt už vtedy.

Strana, ktorá pochybuje sama o sebe, má zarobené na problém.

Práve to sa s nami nieslo ďalej. Napríklad v nevýraznej opozičnej politike za Ficovej vlády.

Vaša predstava riešenia je aká?

Vrátiť sa ku koreňom. Nie je pravda, že SDKÚ dnes len reaguje na témy iných strán. Skôr ostatné strany si osvojili témy, ktoré priniesla a realizovala SDKÚ. Rovná daň, celá ekonomika, ktorá stoji na podpore podnikateľského prostredia, druhý dôchodkový pilier. To sú témy, ktoré sú dnes vlastné všetkým stranám. Možno to vyvoláva dojem, ako keby sme reagovali na iných a očakáva sa, že prinesieme niečo nové.

Nie je čo priniesť?

Problémom mojich kolegov je, že sa bránia opakovaniu starých právd, ktoré sme presadili v rokoch 2002 – 2006, ale treba prinášať aj nové výzvy. K tomu treba mať víziu nových riešení, ktoré budú nadstavbou. To dnes SDKÚ nemá. A tiež tímovú jednotu pri presadzovaní týchto vecí.

Kaník
Foto: SITA/Radoslav Maťaš

To má byť predsa úloha mimoriadneho kongresu.

Áno, rozhodnúť sa ísť takouto cestou, ale nie verbálne, ale v reálnej politike. Samozrejme aj s tým, že sa vyskladá nový tím. Nedá sa stavať len na ľuďoch, ktorí sú dnes v NR SR a ktorí vo verejnosti nezarezonovali. Nedá sa stavať na takých, ktorí nepodali žiadny návrh zákona, nevystupovali v parlamente. Každého povinnosťou je bojovať, prinášať témy, dávať návrhy zákonov.

Kto sa má teda postaviť na čelo strany?

Vidím v strane ľudí, ktorí nie sú známi mimo svojho regiónu, ale v komunálnej politike bojujú za presadenie správnych vecí, sú mladí a zaslúžili by si miesto vo vedení strany. Musíme sa o nich oprieť. Musíme zvoliť lídra, ktorý poženie stranu k aktivite a sám bude mimoriadne aktívny.

Chcete kandidovať na predsedu strany?

Často dostávam túto otázku, momentálne je však pre mňa kľúčové rozmýšľať tak, aby som bol aktívnou súčasťou tímu, ktorý dokáže SDKÚ znovu vrátiť k dôvere, ktorú kedysi mala. Som presvedčený, že sa to môže podariť. Chcem byť súčasťou tímu, ktorý stranu vráti na výslnie.

Myslíte, že sa ešte SDKÚ môže podariť vrátiť na bývalé pozície?

Som presvedčený, že dobrá strana nie je o zakladateľovi. Ak stojí na ideách, je za obhajobu ľudí, ktorí sa živia prácou, platia dane, tak taká strana má zmysel a je jedno, kto ju bude viesť. Ak sme nespokojní ako vyzerá dnes strana, tak sme nespokojní s ľuďmi, ktorí ju vedú. Ľudia však odídu, strana zostáva. Zakladanie nových strán vedie spoločnosť len do väčšieho chaosu. Sú postavené na sympatiách k osobám, nie myšlienkam. My sa musíme snažiť o to, aby SDKÚ-DS bola hodnotová strana pre ľudí. SDKÚ by mala byť stranou pre ľudí, ktorí si vážia hodnoty kresťanstva, ale nemusia byť príslušníkmi žiadnej konfesie. Navyše SDKÚ je nástupcom a pokračovateľom Demokratickej strany, ktorá je tu od roku 1945 a mala by sa tejto tradície držať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľudovít Kaník
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana