Rusko považuje ukrajinské prímerie za ultimátum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Boje na Ukrajine prekonávajú čo do sily aj rozsahu
Do bojov by sa údajne mohlo zapojiť až 4-tisíc separatistických bojovníkov. Hovorca vládnych síl Vladyslav Selezňov potvrdil \\\\ Foto: SITA/AP

MOSKVA 20. júna (WEBNOVINY) – Rusku pripomína dočasné prímerie, ktoré vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko na východe krajiny, skôr ultimátum pre proruských separatistov než ponuka k mieru. Reakciu Kremľa v piatok zverejnili ruské tlačové agentúry.

Obrazom: Krviprelievanie na Ukrajine, armáda zabila stovky povstalcov

„Toto nie je pozvanie k mieru a rokovaniam, ale ultimátum pre ozbrojencov na juhovýchode Ukrajiny, aby zložili zbrane,“ píše sa vo vyhlásení Kremľa. Moskve najviac vadí, že vyhlásenie prímeria neobsahuje aj ponuku k rokovaniam so separatistami.

Prímerie bolo okrem toho podľa Kremľa oznámené práve v čase, keď ukrajinské jednotky vystrelili smerom od hraníc na ruské územie. Moskva žiada od Kyjeva vysvetlenie tohto incidentu.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Prímerie začína platiť ešte v piatok a potrvá do 27. júna. Prezident vo vyhlásení uvádza, že vládne sily budú v tomto období začínať paľbu iba v prípadoch, keď na nich zaútočia separatisti.

Opatrenie má umožniť „teroristom zložiť zbrane“, avšak tí, čo to neurobia, budú „odstránení“. Samotný Porošenko predtým vyhlásil, že vyhlásením prímeria odštartuje plnenie 14-bodového plánu, ktorý by mal priniesť mier do nepokojných oblastí na východe Ukrajiny, kde vládne sily bojujú proti separatistom už od apríla.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petro Porošenko