Rusko nie je podľa Fica nepriateľ, ich sankcie by nás boleli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Putin
Premiér Robert Fico nevníma Rusko ako nepriateľa. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 21. júna (WEBNOVINY) – Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) nevníma Rusko ako nepriateľa. „Ja jednoducho nevnímam Rusko ako nepriateľa, tak isto, ako nevnímam za nepriateľa žiadny iný štát,“ povedal premiér Fico v RTVS na Rádiu Slovensko v relácii Sobotné dialógy.

Dodal, že ako predseda vlády má záujem spolupracovať s každou jednou krajinou na princípe vzájomného porozumenia a na princípe vzájomnej výhodnosti a rád by sa vyhol nálepkovaniu toho, kto je náš nepriateľ.

Premiér tiež povedal, že prísne ekonomické sankcie voči Rusku by najviac boleli Európsku úniu vrátane Slovenska. „Ak by sme išli do najprísnejších ekonomických sankcií voči Ruskej federácii, tak náš hospodársky rast bude nie tri percentá, ale možno jedno percento,“ dodal.

Spoločnú reč by podľa predsedu vlády mal kabinet nájsť s hlavou štátu aj v zahraničnej politike. „Musí byť súlad medzi zahraničnou politikou vlády a predstavami prezidenta, lebo tak ako ja, aj prezident bude chodiť do zahraničia a bude musieť stanoviská SR prezentovať,“ doplnil.

Slovensko víta jednostranné zastavenie paľby ukrajinských ozbrojených síl

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí víta vyhlásenie jednostranného zastavenia paľby zo strany ukrajinských ozbrojených síl. Podľa rezortu diplomacie ide o prvý dôležitý krok mierového plánu prezidenta Petra Porošenka na obnovenie mieru na východe Ukrajiny.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Udalosti posledného obdobia ukazujú, že riešenie situácie nie je možné hľadať na poli bojov, ale za rokovacím stolom. Apelujeme na všetky strany, aby vyvinuli maximálne úsilie na realizáciu konkrétnych krokov, ktoré by mohli napomôcť stabilizácii situácie, zabráneniu nesankcionovaného prekračovania ukrajinsko-ruskej hranice a riešeniu humanitárnej situácie obyvateľstva na Donbase,“ uvádza tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

Separatisti bojkotujú ukrajinské prímerie

Šéf diplomacie Miroslav Lajčák bude v pondelok diskutovať o poslednom vývoji na Ukrajine na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Luxemburgu.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v piatok vyhlásil týždňové prímerie s povstalcami, ktoré má trvať do 27. júna. Vládne sily budú v tomto období začínať paľbu iba v prípadoch, keď na nich zaútočia separatisti.

Obrazom: Krviprelievanie na Ukrajine pokračuje

Ukrajinskí proruskí separatisti však už po niekoľkých hodinách po oficiálnom začiatku prímeria v noci z piatka na sobotu zaútočili na pohraničnú stráž na hranici s Ruskom, ako aj na tamojšiu vojenskú základňu. Útoky sa stali na hraničných priechodoch Izvareno a Uspenka a zranenia pri nich utrpelo deväť ukrajinských vojakov.

Podobné incidenty sa stali aj neďaleko Donecka, kde militanti útočili s guľometmi. Separatisti kontrolujúci mesto Slovjansk zase napadli ukrajinských vojakov rozmiestnených na miestnej hore Karačun.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav LajčákPetro PorošenkoRobert Fico