V Sovietskom zväze sa prelieva krv, bráni separatistov Putin

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
V noci zo soboty na nedeľu sa na východe Ukrajiny bojovalo. Foto: SITA/AP

MOSKVA 22. júna (WEBNOVINY) – Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu skritizoval použitie ťažkého delostrelectva počas nočných bojov na východe krajiny. Zároveň vyzval Kyjev, aby útoky okamžite zastavil a začal rokovať s proruskými separatistami.

Šéf Kremľa vyjadril ľútosť nad tým, že na území „bývalého Sovietskeho zväzu“ sa aj niekoľko desaťročí po skončení druhej svetovej vojny „prelieva krv“.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Bohužiaľ, to, čo vidíme… nám hovorí, že boje túto noc pokračovali a videli sme aktívne použitie delostrelectva z ukrajinskej strany,“ povedal Putin po tom, ako položil kvety na pamätník neznámeho vojaka, kde si pripomenul 73. výročie invázie Sovietskeho zväzu nacistickými vojskami. Ako však dodal, nemá informácie, či delostrelectvo použila armáda vyslaná Kyjevom „alebo takzvané polovojenské jednotky krajne pravicových zložiek“.

Obrazom: Prímerie neplatí, na Ukrajine pokračujú boje

„Je strašné, že tak veľa rokov po začiatku veľkej vlasteneckej vojny sa na území bývalého Sovietskeho zväzu prelieva krv,“ uviedol. Veľká vlastenecká vojna je historický výraz používaný v prípade konfliktu medzi Sovietskym zväzom a nacistickým Nemeckom v rámci druhej svetovej vojny.

Putin ešte v sobotu podporil plán svojho ukrajinského partnera Petra Porošenka, ktorý počíta s vyhlásením prímeria. Šéf Kremľa však zdôraznil, že to musí byť podporené „praktickými skutkami“. V opačnom prípade podľa neho žiadne rokovania o riešení krízy na Ukrajine nie sú možné. Porošenko vyhlásil týždňové prímerie s povstalcami v piatok, podľa Kyjeva ho však povstalci už niekoľko hodín po tom porušili.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Vladimir Putin