Rusko zatiaľ nedostalo kupónovú platbu z eurobondov Kyjeva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Na Ukrajine sú ruskí tajní aj vojaci, USA majú fotografie
Ľudia zhromaždení počúvajúc pro-ruského hovorcu na barikádach pred ukrajinským miestnym úradom bezpečnostných služieb v Luhansku. Foto: SITA/AP

MOSKVA/VIEDEŇ 23. júna (WEBNOVINY) – Ruské ministerstvo financií uviedlo, že ešte od Kyjeva nedostalo kupónovú platbu 73,3 miliónov USD, ktorú má Ukrajina uhradiť z eurobondov v hodnote tri miliardy USD. Kyjev pritom informoval, že kupónovú platbu poslal už v piatok.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Bohužiaľ, zatiaľ nemôžeme potvrdiť prijatie tejto kupónovej platby,“ uviedla v pondelok pre agentúru Reuters tlačová služba ruského rezortu financií. Dodala však, že podmienky, za ktorých Rusko ukrajinské eurobondy kúpilo, umožňujú desaťdňový odklad kupónovej platby. „Očakávame, že vláda Ukrajiny si splní svoj záväzok a počas tohto obdobia kupónovú platbu zrealizuje,“ konštatovalo ruské ministerstvo financií.

Rusko kúpilo ukrajinské eurobondy v decembri minulého roka v rámci balíčka finančnej pomoci, na ktorom sa dohodlo s vtedajším prezidentom Ukrajiny Viktorom Janukovyčom. Termínom, dokedy sa mala kupónová platba uhradiť, bol 22. jún.

Česko môže dovážať plyn z Poľska aj Chorvátska

V prípade, že Rusko zastaví dodávky plynu cez Ukrajinu, Česko bude môcť využiť plyn z ropovodu Nordstream a v budúcnosti taktiež alternatívne plynovody z poľského Swinoujscie a chorvátskeho ostrova Krk. Vyhlásil to český minister priemyslu a obchodu Jan Mládek. Informoval o tom portál idnes.cz. „Zaoberali sme sa tým, čo by sa stalo, ak by boli obmedzené dodávky plynu z Ukrajiny,“ povedal minister.

Podľa jeho slov je však na tom ďaleko horšie Slovensko, ktoré by potrebovalo zásobovanie z Česka, alebo z Rakúska. Česká vláda diskutovala o tom, že v prípade obmedzených dodávok by bolo možné zabezpečiť dodávky do Česka cez plynovod Nordstream. Ten vedie z Ruska cez Baltické more do Nemecka. Naňho nadväzuje plynovod Opal, ktorý vedie na českú hranicu. Cez územie Česka vedie plynovod Gazela.

Česko ale pracuje aj na ďalších projektoch. „Česká republika sa podieľa na iniciatívach, ktoré by mali posilniť severojužné prepojenie plynových sietí,“ povedal minister. Podľa jeho slov bude po dobudovaní fungovať prepojenie z Moravy, cez plynovod Stork 2 a poľské plynovody až do Swinoujscie, kde sa stavia veľký terminál s katarskou pomocou na dovoz katarského skvapalneného plynu.

Obdobný terminál by mal fungovať na ostrove Krk. „Malo by byť prepojenie z Moravy, cez Rakúsko, do Chorvátska, aby existovali alternatívne zdroje pre zásobovanie Českej republiky plynom,“ povedal Mládek.

Podľa šéfa OMV sme na Rusku závislí

Je nerealistické domnievať sa, že Európa by sa mohla úplne zbaviť závislosti od dodávok energií z Ruska, povedal pre pondelkové vydanie denníka WirtschaftsBlatt generálny riaditeľ rakúskej energetickej skupiny OMV Gerhard Roiss. Zároveň vyzval na urýchlenie rokovaní o schválení plynovodu Južný prúd (South Stream). Vyjadril sa takto pred utorkovou návštevou ruského prezidenta Vladimira Putina vo Viedni, počas ktorej majú OMV a ruská spoločnosť Gazprom podpísať zmluvu o tom, že plynovod Južný prúd bude smerovať do Rakúska.

Šéf OMV ďalej uviedol, že tretinu rakúskej spotreby plynu pokrýva dovoz z Ruska a dodal, že Európa na ruský trh vyváža autá a stroje. „Z tejto ekonomickej integrácie by sa nemal robiť politický futbal, pretože naša ekonomika a prosperita je na nej založená,“ konštatoval v rozhovore pre WirtschaftsBlatt. „Ak môžeme dostávať veľký objem plynu z určitého regiónu, potom musíme investorom dať možnosť budovať trasy na prepravu plynu. Rokovania o Južnom prúde by sa teda mali zrýchliť a nezmrazovať,“ uviedol Roiss, hoci uznal, že projekt musí vyhovovať európskej legislatíve.

Plynovod Južný prúd by prepravoval ruský plyn do Európy, pričom by obchádzal územie Ukrajiny. Vzhľadom na konflikt na Ukrajine sa plán na výstavbu plynovodu stal stredobodom napätia medzi Ruskom a Európskou úniou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia