V Bratislave vymenia viac ako polovicu mestských vozidiel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mhd autobus
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 28. júna (WEBNOVINY) – Do troch rokov by mal byť vozidlový park Dopravného podniku Bratislava (DPB) vynovený na 60 percent.

„Keď sa pozrieme na počet kusov električiek, trolejbusov a autobusov, bude to veľmi veľká obmena vozidiel,“ povedal na tlačovej besede predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi.

Pribudnúť má aj 100 nových autobusov

Podľa Belfiho by malo prísť na cesty 120 nových trolejbusov a 60 električiek do jesene budúceho roka, a to v hodnote 213 miliónov eur. Okrem toho má pribudnúť sto nových autobusov. „Vozidlový park sa dramaticky obnoví,“ poznamenal Belfi.

Šéf dopravného podniku Belfi dnes informoval aj o hospodárskych výsledkoch. Rok 2013 ukončil podnik v červených číslach, a to v strate 984-tisíc eur. Podľa Belfiho dostali z mesta o štyri milióny menej, ako pôvodne plánovali, pričom na opravu tunela pod Hradom minuli asi milión eur.

Podnik nesmie vykázať stratu

„Keby sme dostali prostriedky aspoň na opravu tunela, tak by sme mali hospodársky výsledok nula,“ uviedol Belfi. Rok 2012 skončil podnik so stratou 1,88 milióna eur. Tento rok majú v podniku podľa jeho riaditeľa nastavený tak, aby mali napokon nulový hospodársky výsledok, teda príjmy aj výdavky na rovnakej úrovni.

„Nesmieme vykázať stratu,“ tvrdí Belfi. Ako dodal, hospodárenie sťažuje podniku aj výpadok tržieb na úrovni okolo 600-tisíc eur pre nulové cestovné pre niektoré kategórie cestujúcich.

Vlani podnik investoval na opravy koľajových tratí približne 1,5 milióna eur. Do jesene je podľa Belfiho podnik pripravený rekonštruovať vrchnú časť električkovej trate pod Hlavnou stanicou, spodnú časť rieši mesto z eurofondov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír Belfi
Firmy a inštitúcie DPB Dopravný podnik Bratislava