Narkobaróni z Balkánu si kupovali naše pasy, tvrdí Lajčák

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pas cestovny
ilustračné foto Foto: SITA/Rastilav Čépe

BRATISLAVA 24. júna (WEBNOVINY) – Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák sa hanbí za to, že Balkánci spájaní s drogovým biznisom dostali v minulosti slovenské občianstvo.

„Ako človek, ktorý zastupuje Slovensko v zahraničí, sa hanbím za to, že sa našli ľudia, ktorí boli ochotní predať česť a meno tejto krajiny za to, aby takíto ľudia dostali slovenské pasy,“ povedal Lajčák novinárom v Prezidentskom paláci po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom.

Kupovali slovenské pasy, tvrdí Lajčák

Slovenské ministerstvo vnútra 13. septembra 2004 vystavilo listinu na udelenie štátneho občianstva SR na meno Dragoslav Kosmajac – presne toto meno používal aj údajný najväčší drogový díler v Srbsku, ktorý v noci z piatka na sobotu odcestoval do zahraničia, pričom využil svoj slovenský pas.

Slovenské občianstvo má aj kosovský Albánec Baki Sadiki, ktorý si na Slovensku odpykáva 22-ročný trest za biznis s heroínom. „Ako je možné, že si títo ľudia kupovali – iné slovo na to nemám – slovenské pasy? Nemám pochybnosti, že na tom niekto poriadne zarobil,“ vravel minister Lajčák.

Dodal, že otázka občianstva je úplne v kompetencii ministerstva vnútra. „Spisy existujú, tam sú podpísaní ľudia a bol by som veľmi rád, keby sa to vyšetrilo,“ uzavrel šéf diplomacie. Slovenský rezort vnútra v pondelok uviedol, že prípad občianstva Kosmajaca preverujú.

Kosmajaca označili za najväčšieho drogového dílera

Šesťdesiatjedenročného Srba, známeho pod menom Dragoslav Kosmajac, označil za najväčšieho drogového dílera v krajine srbský premiér Aleksandar Vučič. O odchode Kosmajaca zo Srbska na slovenský pas informoval portál inSebia s odvolaním sa na denník Blic.

Podľa portálu sa Kosmajac presunul do susednej Čiernej Hory cez jeden z menej rušných hraničných priechodov. Srbské médiá uvádzajú, že v opustení krajiny mu nebránili, keďže na neho v súčasnosti nie je vydaný žiadny zatykač.

Kosmajac odcestoval krátko po verejnom vyjadrení Vučiča na jeho adresu, zdroje Blic však tvrdia, že mimo Srbska cestoval už aj predtým, a to do Španielska či Rakúska.

Podľa denníka sa tentoraz presúval autom v sprievode jednej osoby, pravdepodobne člena jeho ochranky. Premiér o Kosmajacovi hovoril na piatkovej tlačovej konferencii, keď sa označil za jediného človeka v Srbsku, ktorý sa o ňom nebojí povedať, že je „najväčším narkodílerom“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Aleksandar VučičBaki SadikiMiroslav Lajčák